Időutazás a középkorban: Levéltár-pedagógia diákok részére

23

Interaktív tanulás. Kezükbe foghatták a gyerekek a levéltári relikviákat                                         Fotó: László F. Csaba

Levéltár-pedagógiai foglalkozásokon vettek részt a Segítő Mária Gimnázium IX. osztályos tanulói a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár Csíkszeredai Gyűjtőlevéltárában, az Iskola másként hét keretében. A félnapos programon a tanulók betekinthettek a levéltár és a könyvtár régi könyveinek világába, valamint kipróbálhatták a restaurálás művészetét is.

A levéltár-pedagógiai foglalkozások 2016 óta folynak a Gyulafehérvári Főegyházmegye Levéltárában, Csíkszeredában azonban első alkalommal szerveztek ilyen programot a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium kérésére.
– A tapasztalati úton szerzett tudás hosszabb távon megmarad az emlékezetben, ezért szükségét láttuk, hogy félnapos program keretében, interaktív módszerrel egy kicsit el is mélyítsük a fiatalokban az itt látottakat – fogalmazott Bernád Rita Magdolna főlevéltáros.
Mint mondta, a program célja elsősorban a diákoknak az egyházi dokumentumgyűjteményekre vonatkozó ismereteinek bővítése volt, megismerkedhettek e gyűjtemények összetevőivel, értékei­vel. Ebben az évben az érsekség a Bethlen Gábor Alaptól némi támogatásban részesült gyermekbarát programok szervezésére, a tevékenységekhez szükséges kellékek beszerzésére, így anyagi és munkavédelmi szempontból is biztonságosabban foghattak hozzá a csoportos foglalkozások megvalósításához.

Régi könyvekettanulmányozhattak
Tízes csoportokra osztva a tanulók látogatást tettek a levéltárba, a könyvtárba és a restaurátorműhelybe. Érkezésünkkor mi is csatlakoztunk a könyvtárba tartó diákcsoporthoz, tagjai izgatottan várták az új felfedeznivalókat. Belépve különös hangulat fogadott, mintha visszarepültünk volna az időben: a könyvtár régi könyveinek látványa és a békebeli időket felidéző bútorzat is erősítette meggyőződésünket, miszerint az itt tárolt könyvek nagyon értékesek. Mint megtudtuk: a könyvek itt nem kölcsönözhetők, ugyanis egy-egy könyv értéke felbecsülhetetlen. Ha valaki tanulmányaihoz vagy kutatásaihoz a könyvtár állományából szeretne felhasználni könyveket, azt személyesen vagy interneten is megteheti. Kiválaszthatja az adott egyházközség könyvállományának digitalizált címlapjai közül a kutatni kívánt könyvet, majd azt szkennelve, digitális változatban is megkaphatja a levéltár honlapjának (www.gyfl.ro) felületén. Ilyen módon „kölcsönözhető” itt egy régi könyv egy hétig, egy hónapig vagy egy évig, meghatározott díj ellenében. Ugyanez a lehetőség áll fenn a levéltárban kutatók számára is, például családfakészítésnél. A gyakorlati tanulás részeként a diákok munkavédelmi eszközökkel felszerelten, fehér kesztyűt viselve régi könyveket tanulmányozhattak, illetve tárolóeszközökről, változatos szakkifejezésekről tájékozódhattak, mint pólyáskönyv-ősnyomtatvány, antikva, hungarika stb. Kérdéseket tehettek fel, bekapcsolódva az interaktív programba.

Betekintés a restaurátormunkájába
A restaurátorműhely látogatása ugyancsak többféle interaktív gyakorlatot kínált. Olyan restaurálási folyamatokat próbálhattak ki a tanulók, mint különböző típusú papíranyagok PH-értékének mérése, régi könyvek portalanítása gumikesztyű és maszk használatával egy speciális berendezésben, bőr könyvborítók tisztítása és kezelése speciális olajjal stb.

Nem mindennapiismeretek birtokába jutottak
A diákok nagyon szórakoztatónak találták a szokatlan környezet és érdekesnek az új ismeretek világát.
– Érdekesnek találtam, hogy mennyire másképp készültek a könyvek több száz évvel ezelőtt, amikor 5-10 ember kezén keresztülment, mire elkészült egy könyv, hosszú folyamat és sok-sok munka eredményeképp – fogalmazott Csiszér Szidónia IX. osztályos tanuló.
Zöld Ildikó, a Segítő Mária Gimnázium történelem szakos tanárnője, a diákok kísérője így vélekedett az eseményről:
– Kuriózum a diákok számára, hogy megismerkedhetnek a múlt igazi értékeivel, olyan, mint egy időutazás vissza a középkorba, ezenfelül pedig pályaorientációs programként is tekinthetünk a mai napra, hiszen tanulóink betekintést nyerhettek a levéltáros és a restaurátor munkájába is.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek