Időutazás a Hunyadiak várában

169

Ez az év az évfordulók éve, arra biztat minket, hogy látogassuk meg a Mátyás királyhoz kapcsolódó egyik legszebb örökségünket, a Hunyadiak várát, mely építészeti és kulturális örökségünk része.
Alapítványunk célkitűzései közé tartozik a tehetséges tanulók támogatása, értékelése, jutalmazása. A 2018 Mátyás király-emlékév a Kárpát-medence magyarsága számára. 2018. január 12-én Szegeden emlékező szentmisével nyitották meg az emlékévet Mátyás királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából. A SPES Alapítvány célul tűzte ki, hogy az emlékévek alkalmával meglátogatunk a Reménység néptánccsoport tagjaival az évfordulóhoz kapcsolódó örökséget, így növelvén tanulóinkban a nemzetünk iránti tiszteletet, bővítvén ismereteiket az emlékévekhez fűződő történelmi személyiségekről. Az időutazás alkalmával sok érdekességet tanulhatnak a szeretett királyunkról, a családjáról. A Hunyadiak vára feledhetetlen élményt nyújtott a tánccsoport tagjainak, motiválván őket, hogy énekeljenek, táncoljanak, szeressék a népi értékeinket, mert tevékenységüket évente egy utazással jutalmazzuk, ez alkalommal épített örökségünket is megismerhetik. Ha már Mátyás éve, az időutazás a Vajdahunyad-várban volt.
A Pro Juventute Egyesület egyik célja a kiváló eredményeket elérő tanulók jutalmazása egy év végi kirándulással. Így ebben az évben iskolánk tanulói a SPES Alapítvány és a Pro Juventute Egyesület sikeres pályázatai felhasználásával, azok kiegészítésével indultak a hosszú útra, Vajdahunyadra. Dicséret illeti a kicsi és nagy kirándulókat egyaránt, megértették, hogy hosszú az út, de a végén egy csodás vár képzeletbeli lakói lehetünk. Az időutazás alkalmával nemcsak a korabeli ruhákat képzelték magukra a gyerekek, hanem a kezükben tartottak egy-egy képzeletbeli libacombot, meg egy kupa bort is.
A Hunyadiak dicsősége, a „várak királya”, Vajdahunyad vára Erdély legimpozánsabb és leglátványosabb, teljesen épen maradt középkori vára, a régió leghíresebb turisztikai látványossága. A bejárattól balra találtuk a Szilágyi Erzsébet által építtetett reneszánsz Mátyás-loggiát, amelyben Mátyás király lakosztályához kapcsolódott a hagyomány szerint. Láthattuk, hogy Vajdahunyad vára – túlzás nélkül állítható – Erdély, sőt az egész történelmi Magyarország egyik leglátványosabb, legmonumentálisabb várkastélya.


Mátyás király születésének 575. és trónra lépésének 560. évfordulója jegyében szervezett jutalomkirándulásokkal az volt a célunk, hogy megmutassuk a kulturális örökségünk felhasználásával azon értékeinket, amelyeket az erdélyi magyarság az elmúlt ezer évben a szülőföldjén teremtett. Mátyás király alakja a kicsi gyerekek gondolatvilágában is benne van a mesék, legendák segítségével, az időutazással a várban megelevenedett az alakja, a kor sajátosságait megfigyelvén.
A Hunyadiak vára lehetőséget adott arra, hogy elképzeljék, milyen körülmények között éltek a XV. században, mit és hogyan ettek, milyen munkálatokat folytattak, milyen mesterekre volt szükség akkoriban, milyen ruhát viseltek a várban lakók. Megismerték, mások elmélyítették ismereteiket a történelmi személyiségekről – Hunyadi Jánosról, Szilágyi Erzsébetről, Hunyadi Mátyásról, a cselekedeteikről, címerükről, a kor fegyvereiről, páncélruhákról.
Hangsúlyozottan fontosnak tartjuk azokat a programokat, amelyek biztosítják a fiatalok aktív részvételét a kulturális örökség megismerésében, bemutatásában. A ,,várak királyát”, a Reménység néptánccsoport kicsi és nagyobb tagjai, a SPES Alapítvány, a Gábor Áron Szakközépiskola éltanulói a Pro Juventute Egyesület által a benyújtott sikeres pályázatok résztámogatását felhasználva látogathatták meg. Az önrészt a SPES Alapítvány, a Pro Juventute Egyesület és a szülők hozzájárulása biztosította. Vajdahunyad vára meglátogatása lehetőséget adott arra, hogy iskolánk 90 gyereke elmondhassa – Mátyás király nyomában jártam.
A Gábor Áron Szakközépiskola, a Spes Alapítvány és a Pro Juventute Egyesület nevében

Burus Mária Ella programfelelős, Szentegyháza

Az esemény támogatója az RMDSZ és a Communitas Alapítvány volt.
Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek