Időt kapott az ISB

35

Nem mondanak le a tévéközvetítési jogokból származó pénzükről a hazai 1. Liga klubjai – derült ki a Román Profi Labdarúgó Liga hétfői közgyűlésén. A tavaly öt évre a tévéközvetítési jogokat közvetlen tárgyalás után megkapó Intel Sky Broadcast hétfő éjfélig kell letegye a következő idényre szóló 17 millió eurós garanciát, ennek elmulasztása esetén a Liga egyoldalúan szerződést bont. Az Eurosport már jelezte, kész harcba szállni a román foci közvetítéséért.

Kevesebbet fizetnének a meccsekért. A csapatoknak nem tetszik Fotó: Illusztráció
Kevesebbet fizetnének a meccsekért. A csapatoknak nem tetszik Fotó: Illusztráció

Elutasították hétfőn a Román Profi Labdarúgó (LPF) tagjai az 1. Liga mérkőzéseinek televíziós közvetítési jogát birtokló Intel Sky Broadcast (ISB) kérését, amelyben a máltai székhelyű cég arra kérte az élvonalban szereplő klubokat, hogy csökkentsék a szerződés értékét. A LPF hétfői közgyűlésén a tagok felhatalmazták Gino Iorgulescu ligavezetőt, hogy meggyőzze a máltai céget az eredeti megegyezés betartásáról. Ugyanakkor az ISB hétfő éjfélig kapott haladékot arra, hogy a jövő évi közvetítési díj előlegét, 17 millió eurót átutaljon a LPF számlájára, ennek elmulasztása esetén a Liga egyoldalúan felbonthatja a máltai céggel a szerződést. Egyéként a hétfői közgyűlésen csak a Kolozsvári CFR és a Marosvásárhelyi ASA képviselői szavazták meg az ISB kérését a közvetítési jogokból befolyó összeg csökkenéséről.
Az LPF tavaly közvetlen tárgyaláson öt évre adta el a máltai offshore cégnek az 1. Liga-mérkőzések közvetítési jogát évi nettó (áfa nélkül) 27,5 millió euróért, de az ISB-nek további egymillió eurót kell fizetnie a Ligakupa közvetítéséért, valamint húsz százalékát a tévészolgáltatók mérkőzésenkénti reklámbevételének. Gino Iorgulescu hétfőn sajtótájékoztatón közölte, hogy annak idején nem volt ennél jobb ajánlata. – Június 19-én lesz egy újabb közgyűlésünk, amikor a folytatásról döntünk. Ha a cég nem tartja be a szerződésben vállaltakat, akkor az LPF egyoldalúan felbonthatja azt – nyilatkozta a LPF elnöke.
Az ISB 6 millió euróval szeretne kevesebbet fizetni a tévéközvetítésekért. A 2014/2015-ös idényre a Telekom és az UPC összesen 16,8 milliót, az RCS&RDS 12 millió eurót fizet a tévéközvetítésekért.
Iparági források szerint a Telekom – a Dolce Sport tulajdonosa – és az RCS&RDS – a Digi Sport tulajdonosa – kész egymillió euróval túllicitálni az ISB jelenlegi szerződésén, a két sportcsatornát birtokló telekommunikációs cég 28,5 millióért venné meg az 1. Liga közvetítési jogait a következő idényre. Ugyanakkor Peter Hutton, az Eurosport elnöke az Europa FM-nek azt nyilatkozta, hajlandók nem csupán az 1. Liga és a Ligakupa közvetítési jogainak megszerzéséért harcba szállni, hanem megvásárolnák az európai kupákban induló romániai csapatok mérkőzéseinek tévés jogait.

Megbüntették
Tízezer euróra büntette meg az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) Fegyelmi és Etikai Bizottsága a Román Labdarúgó Szövetséget (FRF), ugyanakkor a román válogatott következő hivatalos mérkőzésén ötezer nézővel kevesebbet engedhet be a lelátókra. Az UEFA közleménye szerint a Románia – Feröer-szigetek Európa-bajnoki selejtezőn – amelyet márciusban Ploiești-en rendeztek – a nézők rasszista rigmusokat skandáltak, ugyanakkor füstbombákat és petárdákat dobáltak a pályára. Ennek kivizsgálása után hétfőn értesítette az UEFA a büntetésről a román szövetséget.
A román válogatott legközelebb szeptember 7-én Görögország csapatát fogadja Eb-selejtezőn, ekkor kell a FRF-nek egy vagy több lelátórészt bezárnia, amely ötezer fő befogadására képes.

A szerbekkel játszanak
Ma és holnap rendezik az U20-as labdarúgó-világbajnoksás nyolcaddöntőit. Az Új-Zélandon zajló korosztályos torna legjobb nyolcba kerüléséért a magyar válogatott is érdekelt lesz. A Bernd Storck vezényelte magyarok Szerbiával csapnak össze ma reggel hét órakor. A találkozót élőben közvetíti a Duna TV és az Eurosport.
A nyolcaddöntő műsora: ma: Szerbia – Magyarország (7), Ghána – Mali (7), Egyesült Államok – Kolumbia (10.30), Ukrajna – Szenegál (10.30); holnap: Ausztria – Üzbegisztán (7), Brazília – Uruguay (10.30), Németország – Nigéria (10.30), Portugália – Új-Zéland (10.30).

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.