vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Időben felfedezve teljesen gyógyítható a méhnyakdaganat

Minden év január utolsó előtti hetét a méhnyakrák-megelőzés tudatosításának szentelik. Az Európai Méhnyakrák Szövetség 2007 óta szervezi meg a kampányt, amelynek célja, hogy minden nő – életkortól függetlenül – tudatában legyen annak, hogy védőoltással és rendszeres szűréssel eredményesen védekezhetünk a méhnyakrák ellen. A kampány kapcsán dr. Holló Gergellyel, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház onkológusától érdeklődtünk a betegségről, valamint a megelőzési lehetőségekről.

2016-ban Hargita megyében 33 új méhnyakrákos esetet regisztráltak

Európában évente 60 ezer nőt diag­nosztizál­nak méh­nyak­rákkal, az elhalálozások száma pedig eléri a 30 ezret. Romániában a nők körében a méhnyakrák a negyedik leggyakoribb a rák okozta halálozási okok között – a mellrák, a vastagbélrák és a tüdőrák után. A 15–44 éves korú nők között ez a legelterjedtebb halálozási ok. 2016-ban Hargita megyében 33 új méhnyakrákos esetet regisztráltak, és 17-en haltak meg ebben a betegségben – ismertette lapunkkal az adatokat a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság.
Romániában ingyenes méh­nyak­rákszűrésre jogosultak a 25 és 64 év közötti nők. Azok a személyek is jelentkezhetnek az ingyenes szűrésre, akiknek a családorvosa nem jelentkezett be a szűrőhálózatba. Ebben az esetben a családorvos köteles tájékoztatni és átirányítani a pácienst más családorvosokhoz, akik bekapcsolódtak a programba. A bejelentkezett orvosok névsora a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság honlapján (www. aspharghita.ro) is megtalálható.
Az ingyenes vizsgálaton nem vehetnek részt azok, akiknél korábban már diagnosztizálták a méhnyakrákot, nincs méhnyakuk (ilyen rendellenességgel született vagy sebészeti beavatkozás során eltávolították), teljes méheltávolításon estek át vagy 2012 és 2017 között már részt vettek az ingyenes szűrési programban.
Dr. Holló Gergely, csíkszeredai onkológus elmondása szerint jó odafigyeléssel és szervezéssel a méhnyakdaganatot jó eséllyel meg lehetne előzni.
– Ennek két kritériuma van, egyrészt a nőknek el kell menniük ellenőrzésre a nőgyógyászhoz 18 éves koruktól kezdődően vagy az első szexuális kapcsolatuk létesítése előtt. És fontos, hogy előtte, mert tudjuk, hogy a méhnyakdaganatot nagy százalékban a humán papil­lomavírus (HPV) okozza. Ha a daganatot a nagyon kezdeti stádiumban felfedezzük, akkor a gyógyulás esélye százszázalékos. A negyedik stádiumban a gyógyulási ráta nagyon alacsony. A munkám során azt tapasztaltam, hogy öt év tünetmentesség után nyilváníthatjuk gyógyultnak a pácienst – részletezte az onkológus.
A méhnyakrákszűréskor a nőgyógyász méhnyakkenetet vesz, ha ezt a vizsgálatot időben elvégeztetjük, akkor időben felfedezhetik a betegséget, amely így teljesen gyógyítható. Jó hír, hogy most már lehetőség van a HPV elleni védőoltás beadatására is. Dr. Holló Gergely felhívja a figyelmet, hogy már az első szexuális kapcsolat létesítése előtt érdemes azt beadatni. Hozzátette, hogy egyes vizsgálati eredmények szerint az óvszer nem véd teljesen a fertőzések ellen, mivel a nemi szervek környékén a bőrben is tanyázhat a HPV-vírus.
Hozzátette, hogy a fül–orr–gégészeti vizsgálatok alkalmával is nagy százalékban ezt a vírust fedezik fel: a garat, az orrüregi és a gégerákok okozója is lehet a HPV, ennek oka egyes szexuális szokásokban is keresendő. A gégerák esetében a kezelési eredményt nagyban befolyásolja a vírus jelenléte.
Az onkológus kiemelte, hogy akkor is érdemes kérni a HPV elleni oltást, ha az illetőt már kikezelték ebből a fertőzésből. A humán papillomavírusnak egyébként ma már hozzávetőleg 200 fajtáját ismerik. Ezekből csupán kettő, a 16-os és a 18-as azok, amelyek a méhnyakdaganatok körülbelül 70 százalékáért felelősek.

Márk Boglárka

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb