péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Idén újra lesz elsősegély-szolgálat

Egy év kihagyás után, idén nyáron újra megszervezi önkénteseivel az elsősegélynyújtás szol­gálatot a Hargita Megyei Vö­röskereszt Büdösfürdőn. Jú­liusban és augusztusban az önkéntesek váltásban, saját szabadidejüket feláldozva töltenek el egy-egy hetet a vöröskeresztes házban, hogy az ott nyaralókat szükség esetén tudják ellátni.

A vöröskeresztes önkéntesek bázisa Büdösfürdőn. Utolsó esély
A vöröskeresztes önkéntesek bázisa Büdösfürdőn. Utolsó esély

Forró-Erős Gyöngyi
forro-eros.gyongyi@hargitanepe.ro
Támogatók hiányában a szolgáltatás anyagi terheit nem bírta már a Hargita Megyei Vöröskereszt, ezért tavaly nem működött az elsősegélynyújtó központ Büdösfürdőn. Zsigmond Éva, a szervezet igazgatója akkor azt mondta, egyre nehezebben kapnak önkénteseket, akik vállalják, hogy szabadságukból egy-egy hetet a Büdösben töltenek, többször előfordult ugyanis, hogy az ott nyaralók nemhogy megköszönték volna a munkájukat, hanem esetenként még számon is kérték őket. Emellett, támogatók hiányában, a szervezetnek is évről évre nehezebb volt az ügyeletező önkéntesek szállítását, ellátását finanszírozni, az elsősegélynyújtáshoz szükséges fogyóanyagokat megvásárolni, így 2014-ben a bezárás mellett döntöttek. Egy önkéntesük viszont egész nyáron elérhető volt akkor is Büdösfürdőn, igaz, nem a vöröskeresztes házban, de ellátta a hozzá fordulókat.
Ám Büdösfürdőn, ott, ahol sokan töltik a nyári napokat-heteket, semmiféle egészségügyi szolgáltatás nincs, a vöröskeresztesek elsősegély-központja volt az egyetlen lehetőség azok számára, akik segítségre szorultak, ezért a szervezet úgy döntött, idén ismét vállalja ezt a munkát, és megszervezi az elsősegély-központ működését.

Évek óta, önkéntesen
A Hargita Megyei Vöröskereszt a büdösfürdői elsősegélyközpontot még 1996-ban indította, először egy saját, megvásárolt kis épületben, majd néhány éve, a csíkszentmirei önkormányzat által rendelkezésükre bocsátott, de továbbra is az önkormányzat tulajdonát képező ingatlanban, amelyet a Norvég Vöröskereszt anyagi támogatásával, több mint 41 ezer lej ráfordításával korszerűsítettek. Az első években júniustól szeptemberig voltak szolgálatban a vöröskeresztes önkéntesek Büdösfürdőn, az utóbbi években viszont már csak július–augusztus hónapokat tudták lefödni. Ennek ellenére munkájuk mindig bőven volt: sokan tértek be vérnyomásmérésre, oda ment az is, akinek kisebb sérüléseit kellett ellátni, de a súlyosabb eseteket is ők részesítették elsősegélyben, míg a mentő a helyszínre érkezett.
– Idén is júliusban és augusztusban lesz szolgálat a központban, de nem 24 órában, mint eddig, hanem úgy, hogy a szolgálatos önkéntesnek is legyen valamennyi szabadideje. A program déli 10 és 2, délután pedig 3 és 7 óra között lesz – nyilatkozta lapunknak Zsigmond Éva, a szervezet igazgatója. – Az idén még megpróbáljuk így. Ám úgy döntöttünk, ha továbbra is azt tapasztaljuk, hogy a hozzánk fordulók nem becsülik meg az önkéntesen végzett munkánkat, kénytelenek leszünk, minden más szervezethez hasonlóan, díjat felszámítani a szolgáltatásainkért – tette hozzá.

Jelentős költségekkel járó munka
A Hargita Megyei Vöröskereszt könyvelőségétől származó adatok szerint, 2011-ben összesen 3757 lejt költöttek a büdösfürdői elsősegélyközpont nyári működtetésére, 57 esetben volt szükségük a bajbajutottaknak az önkéntesek munkájára, 371-en vérnyomásmérésért tértek be hozzájuk. 2012-ben már jóval többet, 4686 lejt költött a szervezet az önkéntesek utaztatására, ellátására és a fogyóanyagokra, akkor 69 esetben riasztották őket a nyár folyamán, és 491 vérnyomásmérést végeztek. 2013-ban is közel 4000 lej volt a központ által felhasznált összeg, abban az éven 43 esetet oldottak meg az önkéntes elsősegélynyújtók, 316 vérnyomásmérést végeztek.
– Mióta a csíkszentimrei önkormányzattól kapott épületben működik a központ, mi a házra és a szolgálatra már több mint 53 ezer lejt költöttünk – mondta Zsigmond Éva.
Ehhez az összeghez jön még hozzá az önkéntes alapon elvégzett munka értéke, ami szintén szép összegre rúg, ha kiszámoljuk (hozzáadva a költségekhez, már meg is haladta a 120 ezer lejt), főleg, ha figyelembe vesszük, hogy gyakran asszisztensek, vagy éppen mentős asszisztensek azok, akik szabadságuk idején vállalják, hogy egy-egy hetet ingyen dolgoznak a közösség javára.

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb