2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

Idén több pénzzel támogatta a megye a Caritast

Tavalyhoz képest bővült a Gyulafehérvári Cartas Hargita Megye Tanácsa által támogatott programjainak sora. Míg a 2014-es évben a segélyszervezet hét programját finanszírozta a megye mintegy 680 ezer lej értékben, addig idén kilenc programot részesített támogatásban hozzávetőleg 808 ezer lejjel – hangsúlyozta ki Szabó Barna megyemenedzser tegnap a Cartitas családsegítő szolgálatának csíkszeredai székhelyén tartott sajtótájékoztatón.

Sajtótájékoztatón vonták meg a Caritas tevékenységének mérlegét Fotó: Balázs Árpád
Sajtótájékoztatón vonták meg a Caritas tevékenységének mérlegét Fotó: Balázs Árpád

Sajtótájékoztatón értékelte aGyulafehérvári Caritas és a Hargita Megye Tanácsa közötti tavalyi együttműködést Szabó Barna megyemenedzser, Péter György, a Caritas Otthoni Beteggondozói Szolgálatának igazgatója és Ludescher László, a szervezet szociális ágazatának vezetője. Ez alkalomból bemutatták a Caritas évente megjelenő, Sokszínű Caritas című tájékoztatófüzetét is.
Szabó Barna elmondta, a szociális tevékenységek támogatása Hargita Megye Tanácsánál prioritás, ezért is igyekszik a megye évről évre egyre nagyobb összeget elkülöníteni a szociális-segítő jellegű programok támogatására. Ez nem egyszerű feladat, mivel a megyei tanács költségvetése közben nem nő, hanem csökken, de igyekeznek ésszerű elosztással úgy átcsoportosítani a pénzeket, hogy a szociális tevékenységekkel foglalkozó civilszervezetek ebből minél többet tudjanak lehívni. Meggyőződésük, hogy ezek a szervezetek tudják leghatékonyabban elkölteni a pénzt – tette hozzá.
A számokra kitérve rámutatott, a közel 808 ezer lejes keretből a megyei tanács a legnagyobb összeget, 440 ezer lejt idén a Caritas Otthoni Beteggondozói Szolgálatának ítélte, de jelentős összeggel, mintegy 214 ezer lejjel járult hozzá szolgáltatási szerződés keretében a Szent Erzsébet Idősek Otthonának működtetéséhez is. Amint a Caritas által készített költségvetési statisztikából kiderül, további támogatásban részesültek még a családsegítő szolgálat programjai (72 886 lej), a falugondnoki szolgálat (40 000 lej), a fogyatékkal élőket segítő programok (14 300 lej), a Korai Nevelő- és Fejlesztőközpont (10 000 lej), a Ki-Út Konzultációs Program (5700 lej), a mozgáskompetencia-fejlesztő központok (8500 lej), illetve az önkéntes programok (2000 lej).
Péter György elmondta, Hargita megyében a megyei tanács és a Caritas együttműködése példaértékű. Úgy fogalmazott, a szervezet a székelyföldi megyékben érzi igazán otthon magát, mivel itt vannak olyan partnerei, akikkel együtt missziójának megfelelően tud segíteni a társadalom peremére szorult embereken. Emlékeztetett, hogy a szervezet indulásakor Hargita Megye Tanácsa volt az első, amely felkarolta a Caritas működését, és úgy érzi, ez az odafigyelés, támogatás jelen van továbbra is. Kiemelte, hogy a megye által támogatott kilenc program keretében szerepel olyan kezdeményezés is, amit a Caritas csak és kizárólag a megyei tanáccsal együttműködve végez: ez az évente minden településen megvalósuló szűrővizsgálat-program, amit igen fontosnak ítél.
Ludescher László hangsúlyozta, hogy Hargita Megye Tanácsa, illetve a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság a Caritasnak fontos stratégiai partnere, kiemelve, hogy a szervezetnek elmúlt huszonöt éve nem alakulhatott volna olyan sikeresen, ha a megye és a közintézmények nem állnak melléjük. Optimizmusát fejezte ki annak kapcsán, hogy a szűkös költségvetés ellenére a megyének sikerült növelni a hozzájárulást programjaikhoz, és hangsúlyozta, örülne, ha ez a tendencia megmaradna, hiszen szervezetük egyre több erőforrást összpontosított Hargita megyére és újabb nagyszabású fejlesztésekbe kezdett. Ezek körül kettőt emelt ki: egyik a Csíkszeredában hamarosan, azaz már télen megnyíló Szent Ágoston Fejlesztőközpont létrehozása, ami elsősorban a fogyatékkal élőket hivatott szolgálni, de helyet kapnak majd benne mozgáskompetenciákat fejlesztő programok is; a másik a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthon rehabilitációja, amit közel 500 ezer eurós minisztériumi finanszírozásból valósítottak meg.
A Hargita megyében működő Caritas-programok éves költségvetése egyébként 2015-ben közel 12 millió lej, aminek a Hargita Megye Tanácsától érkező vissza nem térítendő támogatás a 7 százalékát teszi ki.

Részeg Imola

Kapcsolódó cikkek:

14,343RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb