Idén sem hagyják magára az erdőt

Csemeteültetés Szentegyházán

655

A tavalyihoz hasonló nagyszabású csemeteültetést szervez a Szentegyházi Közbirtokossági Egyesület: a Madarasi-Hargita déli részén, a Lok-oldalában több mint 15 ezer csemetét ültetnek szombaton civil szervezetek, iskolások, önkéntesek és erdészek segítségével.

A fenyőfacsemeték nagy több­ségét a Silvoplant Kft. (több mint 10 ezer) és a Csíkszépvízi Magánerdészet (több mint 5000) adományozta a Szentegyházi Közbirtokossági Egyesületnek, amely a Madarasi-Hargita felé vezető út mentén önkénteseivel együtt már tavaly is közel 20 ezer csemetét ültetett el.
– Nagyon sokat jelent számunkra a két csemeteadományozó, valamint a Szentegyházi Gyermekfilharmónia támogatása. Az ültetést a Fili napok keretében végezzük a Lok-oldalában, a vízbefogó feletti részen – mondta Lőrincz Csaba, az egyesület alelnöke. Mint mondta, ma estére derül ki, hogy nagyjából hányan vesznek részt, de az már biztos, hogy minden önkéntesnek jut munka, majd bográcsgulyás.
A szervezők biztosítják a szállítást, az indulást 8 órára tervezik a szentkeresztbányai iskola elől, a szentegyházasfalvi templomtérről, valamint a felszegi iskolától.

Legelőtűz Orotván és Jenőfalván
Tegnap beerdősödött legelők kaptak lángra Gyergyóvidéken és Felcsíkon is. A Ditróhoz tartozó Orotván fél hektáron abban a térségben égett a legelő, ahol hétfőn az erdő is. A Jenőfalvi Tercs Közbirtokosság területén ugyanakkor 8 hektáron lángolt a legelő, és az oltást nagyban nehezítette az erős szél és a több tűzfészek. A csíkszeredai és a balánbányai hivatásos tűzoltók mellett a karcfalvi–jenőfalvi, a szenttamási, a szentdomokosi, dánfalvi és a madarasi önkéntes tűzoltók is segítettek a lángok megfékezésében, 18 órakor még mintegy 100 tűzoltó küzdött a tűzzel.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.