Idén Petek a házigazda

Petkiek Homoródalmáson. Ezúttal ők a házigazdák Fotó: Dávid Botond

Immár hatodik alkalommal találkoznak a kisrégió falvaiból érkező, népviseletbe öltözött csoportok. Amint azt már tavaly, Homoródalmáson megtudhattuk, idén a Kányád községhez tartozó aprócska falu, Székelypetek vállalta a házigazda szerepét. Ez a hagyományos program, amely a Homoródmentén kívül immár a Sóvidéken is szárnyra kelt, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) támogatásával, annak vezetője, Szász Jenő fővédnökségével zajlik, lebonyolító partner a Petki Közbirtokosság – közölte Mihály János történész, az NSKI munkatársa, aki egyben a találkozók ötletgazdája. A kezdeményezést egyébként még a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kereteiben indította el hat évvel ezelőtt.

Petkiek Homoródalmáson. Ezúttal ők a házigazdák Fotó: Dávid Botond

A találkozó a megszokott forgatókönyv szerint zajlik: szombaton, szeptember 21-én 10 órától kezdődően gyülekeznek a küldöttségek a petki tájháznál, ahonnan – zeneszóval – közös istentiszteletre vonulnak a templomba, majd onnan a művelődési házba, ahol ünnepi beszédek hangzanak el, majd megnyitják az Őseink viseletben című kiállítást.
Idén a szervezők – ígéretükhöz híven – bemutatják A Ho­moródmente viseletben című kö­tetet, amelyhez az elmúlt években, a tematikus kiállításhoz összegyűjtött fotográfiákból válogattak össze reprezentatív és igen színvonalas képi anyagot, és kiegészítették két hely- és viselettörténeti tanulmánnyal. Ezt követi a viseletek bemutatása, majd 15 órától kulturális műsor és közebéd a kultúrház előtti téren. A zenét Kelemen Géza (Abásfalva) hagyományőrző zenekara szolgáltatja.
A rendezvényre két autóbusz szállítja az érdeklődőket: egy Székelyudvarhelyről (a Patkóból), egy másik jármű pedig Kápolnásfaluból (a központból) – mindkettő 8.30-kor indul. Érdeklődni, feliratkozni a 0746–281013-as telefonon lehet.
A népviselet a nem szervezett csoportok, egyének számára nem kötelező, de az élmény fokozása végett a házigazdák ajánlják, hogy aki teheti, akinek van, vagy kölcsönözni tud, öltsön magára hagyományos népi ruházatot.

Simó Márton