Idén kevesebben pályáztak a megyei tanácsnál

A megyei tanács civil szervezeteket támogató programjáról, majd udvarhelyszéki fejlesztésekről számolt be tegnap a sajtónak Bíró Barna Botond Szé­kelyudvarhelyen. Az alelnök hangsúlyozta, hogy a rendelkezésekre álló forrásokat mindig igyekeznek arányosan elosztani a térségek között, figyelembe véve azt is, hogy hol van a legnagyobb szükség a pénzre.

Beszámolt az alelnök. Folyó ügyek, csordogáló pénzek Fotó: Csedő Attila

Kevesebb pályázat érkezett az idén a megyei tanács civil szervezetek rendezvényeit, elképzeléseit támogató programjában, míg a tavaly 600 körül volt az igénylések száma, idén csak 494-et kellett elbírálnia a pályázatértékelő bizottságnak. Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke ezt többek között azzal magyarázza, hogy idén későn lehetett elfogadni a költségvetést, emiatt később hirdették meg a kiírást, és gyakorlatilag július elseje előtt zajló programokat nem állt módjukban támogatni.

A sport kapja a legtöbbet
A beérkezett kérelmek 76 százalékát bírálták el pozitívan, nagy részük formai hibák miatt, kisebb részük forráshiány miatt maradt ki a körből – tudtuk meg az alelnöktől. Idén a keretösszeg majdnem elérte a 2 millió lejt. A legtöbb projektet sport, népviseletek és kultúra kategóriákban jegyezték. Sporttal kapcsolatos tevékenységek támogatására 650 000 lejt különített el a megyei önkormányzat, a benyújtott 120 pályázatból 100-at fogadtak el. Az alelnök elmondása szerint az elbírálásnál a térségi eloszlást is figyelembe vették. A legtöbb civil szervezettel már a szerződéseket is aláírták, igyekeztek figyelni azokra a projektekre, ahol szoros volt a határidő. Bíró Barna Botond újra hangsúlyozta, nagyon oda kell figyelni az elszámolásnál, ami csakis a szerződés mellékletében található költségvetési terv szerint történhet. Az is fontos információ, hogy a program megvalósulása után 30 napon belül el kell küldeni az elszámolást, a megyei tanács pedig ugyancsak 30 napon belül köteles utalni a pénzt. Jövőben szeretnék online felületen lebonyolítani a pályázatot, ez egyaránt nagy könnyítés lenne a támogató intézménynek és pályázóknak is.

Udvarhelyszéki ügyek
A befizetett jövedelemadó utáni visszaosztásból Hargita megye 28 és fél millió lejt kapott a kormánytól helyi fejlesztésekre és beruházásokra, ezt az összeget a térségek között arányosan osztják el – tért át egy másik témára az alelnök. Udvarhelyszéknek közel 11 millió lej jutott, amit az önkormányzatokkal való egyeztetés, gazdasági és egyéb prioritás szerint osztanak szét. A legtöbbet Székelykeresztúr kapja ezúttal, a megyei tanács 1,2 millió lejjel járul hozzá a kisvágóhíd megépítéséhez. Parajdot 500 ezer lejjel segítik, ott finanszírozási problémák miatt akadozik az Országos Településfejlesztési Programban (PNDL) zajló iskolafelújítás, a helyzet tisztázásáig 500 000 lejjel támogatják a munkálatokat. Néhány példát még felsorolt Bíró Barna Botond: Szenterzsébeten a magyar kormány támogatásával felújított templomhoz vezető utca rendbetételét segítik 400 000 lejjel, Fenyéden az óvodaépítéshez utalnak 170 000 lejt, Küküllőkeményfalva járdaépítésre 150 000 lejt, Homoród­szentmárton község a szentpéteri kultúrotthon felújítására 200 000 lejt, Bögöz község pedig az agyagfalvi emlékmű restaurálására 100 000 lejt kap. Szentegyházán ugyancsak a PNDL programban valósul meg a kórház és gyermekosztály renoválása, itt az önrész előteremtéséhez járul hozzá 100 000 lejjel a megyei önkormányzat.
Érdeklődésünkre az alelnök elmondta, hogy közbeszerzési nehézségek miatt késik a megyei utak nyári karbantartása, de jó hírekkel is szolgált. A napokban elkezdődik ugyanis a 138-as megyei út zeteváraljai víztározó mellett elvezető, betonnal burkolt szakaszának a felújítása. Ugyanakkor, ha nem gördítenek akadályokat a közbeszerzés elé, még idén rajtolhat a 131A jelzésű út Homoródkeményfalvát Homoródszentmártonnal összekötő szakaszának rehabilitálása is.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb