Idén is több száz diák öltözött népviseletbe

Hagyományőrzés az iskolában

107

Tizenhatodik alkalommal tartottak Hagyományőrző Napot a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnáziumban. Idén is több száz diák öltözött népviseletbe és vett részt a hagyományőrző programokon.

Fontosnak tartják a fiatalok a hagyományápolást Fotók: Lázár Hajnal

Az elmúlt másfél évtizedben Gyergyószentmiklós rangos rendezvényévé nőtte ki magát a Salamon Ernő Gimnázium Hagyományőrző Napja. A különleges nap idén is nagyon népszerű volt a tanulók körében, a többség székelyruhában érkezett iskolába. A megnyitóünnepséget a megszokott módon az udvaron tartották, ünnepi beszédek hangzottak el. Nagy Zoltán polgármester azt mondta, az intézmény nemcsak a száraz tudás átadását helyezte középpontba, hanem az értékőrzést, hagyományápolást is, s ezzel hozzájárul a nemzeti közösségek kulturális értékeinek gazdagításához.
– Népi hagyományaink őrei vagytok ti, általatok színesebb a világ, gazdagabb Európa – mondta a fiataloknak a városvezető.
Lakatos Mihály, a Salamon Ernő Gimnázium igazgatója azt mondta, örvendetes, hogy minden iskolai rendezvényen tapasztalja a tenni akarást, a lendületet, a vidámságot, a Hagyományőrző Napot is nagy lelkesedéssel szervezték a diákok és tanárok. Elmondta azt is, az idei esemény fontos része a gimnázium emlékkönyvének bemutatója, mely az elmúlt egy évtized történéseinek állít emléket. Az első száz év története Rokaly József történelemtanár jóvoltából 2008-ban jelent meg, most pedig diákok és pedagógusok dolgoztak az elmúlt tíz év történetének összefoglalásán.
– Arra törekedtünk egyrészt, hogy objektíven statisztikai adatokkal vegyük számba, ami az iskola falai között történt, másrészt igyekeztünk teret biztosítani a pedagógusok és diákok személyesebb, kreatív megnyilvánulásainak is – fogalmazott Barabás Gyöngyvér, az emlékkönyv szerkesztője.

A megnyitót követően – akár az előző években – az iskola elé vonultak a diákok és tanárok, hiszen elkezdődött a körtánc, mely az esős időjárás ellenére is sok bámészkodót vonzott. Az osztálymúzeumokat is megnyitották, a termekben múltbeli mesterségeket, eszközöket, tevékenységeket mutattak be. Ez alkalomból egykori diákok és kisiskolások is ellátogattak a gimnáziumba. A nap folyamán még volt táncház, népdaléneklés és települések vetélkedője is.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek