Idén is lüktet a Pulzus

80

Tíz nap – tíz képzőművész: július 11–21. között ötödik alkalommal ad otthont a kortárs művészeteknek a székelyudvarhelyi művésztelep, a Pulzus.

Udv_Berze Imre_foto Csedo Attila
Munkában a művész. Bekapcsolódni a vérkeringésbe Fotó: ifj. Csedő Attila / archív

Visszarajzolni Székely­ud­var­helyt a kortárs képzőművészet térképére, bekapcsolni a kortárs erdélyi és nemzetközi képzőművészet vérkeringésébe – ezzel a céllal vetette fel öt évvel ezelőtt az első székelyudvarhelyi művésztelep létrehívását Berze Imre szobrászművész. Az ötletet felkarolta a Haáz Rezső Múzeum, így a szellemi és fizikai alkotásnak, a kortárs fiatal művésze(te)knek teret adó art camp 2012 júliusában Pulzus néven debütálhatott.
Az indulás óta eltelt öt év alatt közel 40 erdélyi és külföldi művészvendége volt a Pulzusnak – festő- és textilművészek, szobrászok, grafikusok dolgozhattak együtt tíz napon át a telepnek évről évre otthont adó Spanyár-ház udvarán.
– Ez, az ötödik Pulzus is az előzőek rendje szerint, a tíz nap, tíz művész jegyében zajlik. A nyitónap a „honfoglalásé”, az ismerkedésé, listázzuk a szükséges kellékeket, aztán elkezdődik a szabad alkotói munka. Tematikai megkötés nem volt és nincs, mindenki a saját elképzelését valósíthatja meg, a termést pedig, ahogy az előző négy alkalommal, most is a tábort záró kiállításon mutatjuk be a nagyközönségnek, és az itt készült munkák ezúttal is az udvarhelyi Képtár kortárs műgyűjteményébe kerülnek – újságolta lapunknak Berze Imre, a művésztelep művészeti vezetője is.
Arra, hogy az ötödik Pulzuson is izgalmas, érdekes, nívós műalkotások születnek a szabadtéri műteremben, a meghívott telepesek névsora a garancia. A szabadtéren rendezi be műtermét két hétre a budapesti Daradics Árpád (grafika) és Fabricius Anna (fotó, videó, intermédia), a csíkszeredai Csillag István (festőművész) és Mezey Ildikó (festőművész). Kalotaszegről érkezik Székelyudvarhelyre Horváth Levente (festőművész), Szentegyházáról Lőrincz Imre Levente (grafikus), Marosvásárhelyről Szabó Anna Mária (festőművész) lesz az idei Pulzus vendége. Az úgymond helyi erőket Fülöp György (keramikus), Gál Boglárka (textilművész), és természetesen a művésztelep kurátora, Berze Imre (szobrász) képviselik.
Műfajilag eklektikus a társaság, idén a hölgyek kaptak főszerepet – kommentálta a csapat összetételét Berze, hozzáfűzve, a Pulzuson készült alkotások értékelésére Zrínyi-Ungvári Kata művészettörténészt kérték fel.
– Vécsi Nagy Zoltán, Kovács Árpád művészettörténészek és magam voltunk az ötletgazdái a Pulzusnak, de az, hogy valóban létrejöhetett, a házigazda és főszervező, a Haáz Rezső Múzeum érdeme. Mindannyian örvendünk, hogy ez már az ötödik, és igyekszünk tartani a színvonalat, figyelmi arra, hogy a vendégeink valóban jól érezzék itt magukat, és jó hírét vigyék a telepnek, a városnak – ezzel a szándékkal indítjuk ezt a tíz napot. Az is öröm, hogy a művészek nagy örömmel fogadják a meghívásunkat, az eddigi résztvevők, a szűkebb és tágabb környezetből kapott szakmai visszajelzések is megerősítettek abban, hogy jól dolgoztunk, a Pulzusnak rangja van. A művészeket kimozdítjuk a műtermi magányból, lehetőség van ismerkedésre, együtt gondolkodásra. Ez egy szakmai fórum, de bárkit, akit érdekel az alkotás folyamata, szívesen látunk a Spanyár-házban, hiszen nem az a cél, hogy önmagunknak alkossunk, hanem az, hogy a befogadó, a művészetek iránt érdeklődő nagyközönség is megismerje ezt a világot, örömét lelje a munkánkban. A kitűzött célt, hogy visszarajzoljuk Udvarhelyt a kortárs művészet térképére, sikerült elérni – fogalmazott Berze.
A Haáz Rezső Múzeum által szervezett művésztelepet a kezdetektől felkaroló támogatók – Hargita Megye Tanácsa, Gyergyó­szár­hegyi Kulturális Központ, Szé­kely­udvarhely Polgármesteri Hivatala, Communitas Alapítvány – nem pártoltak el, és sok helyi vállalkozó is segít abban, hogy a Pulzus évről évre erőteljesebben lüktethessen Udvarhelyen.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek