Idén is lesz állatvásárlási támogatás

102

Idén újra igénybe vehetik a gazdák a tenyészállatvásárlási minimis-támogatást. A programot idén bővített formában hirdeti meg a minisztérium: a vissza nem térítendő támogatást üszők, berbécsek és – újabban – kanok beszerzésére is kérhetik az állattartók.

Törzskönyvezett pirostarkák egy ausztriai farmon. Újra bevásárolhatnak a hazai gazdák
Törzskönyvezett pirostarkák egy ausztriai farmon. Újra bevásárolhatnak a hazai gazdák

Egy év szünet után idén ismét meghirdeti tenyészállat-vásárlási minimis-programját a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium – jelentette be tegnap Daniel Botănoiu, a tárca államtitkára. Elmondta, a törzskönyvezett tenyészállatok beszerzését támogató programot a 2014-es változathoz képest némileg kiterjesztik, így a vissza nem térítendő állami támogatást a szarvasmarhatartók és juhtenyésztők mellett immár a sertéstartók is igénybe vehetik: a szarvasmarhatartók tenyészüszők, a juhosgazdák berbécsek, míg a sertéstartók tenyészkanok vásárlására pályázhatnak. Botănoiu azonban sem az állatvásárlási támogatásra elkülönített keretösszeg, sem a minimis-támogatásként egyedenként kínált állami hozzájárulás, sem a program várható indításának időpontjára nem tért ki.
Kifejtette viszont, a szaktárca a 2014-ben nagy népszerűségnek örvendő állattenyésztési minimis-programot tavaly azért nem indította újra, mert előbb meg akartak bizonyosodni a támogatási program hatásairól. Ezért – állítása szerint – 2015 az előző esztendőben futott program kiértékélésének éve volt. Nem akarták ugyanis, hogy az 5 ezer lejes állami támogatással 2000 euróért vásárolt tenyészüszőket egyes gazdák 1000 euróért Ciprus felé értékesítsék – érvelt az államtitkár.
A tenyészberbécseket vásárló gazdák egyébként a 2014-es program keretében apaállatonként leg­több 2500 lej, míg a törzskönyvezett vemhes üszőket vásárló gazdák egyedenként legtöbb 5000 lej támogatásra számíthattak. A szarvasmarhatartók azonban a minimis-segítséget legkevesebb 3, legtöbb 10 üsző beszerzésére vehették igénybe. A támogatási program iránti igény Hargita megyéből ennek ellenére is óriási volt: a minimis-támogatást Hargita megyéből 41 szarvasmarhatartó összesen 308 vemhes üsző beszerzéséhez igényelte, ez alapján – a megyék közötti rangsorban országos elsőként – a Hargita megyei gazdák 1,54 millió lejes állami támogatásban részesültek. A berbécsvásárlási támogatást emellett a megyéből 25 juhtartó is kérte: a vásárolt 185 tenyészkos beszerzési költségeihez akkor 447 ezer lej támogatást kaptak.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek