Idén is izgalmas projektek születtek

Heuréka 2.0 a székelyudvarhelyi könyvtárban

48

Azt ígéri a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA), hogy ma délután ismét bebizonyítják, hogy a tudomány menő dolog a fiatalok körében. Támogatásukkal hat projekt valósult meg idén, ezeket mutatják be a diákok délután. Izgalmas fizikai kísérletek, csillagászat, kincskeresés és a virtuális valóságba tett kalandok várhatók az interaktív kiállításon.

Azta, minden fizika! Székely Zoltán és csapata egy korábbi bemutatón Fotó: Facebook

A Heuréka programmal második éve próbálja ösztönözni az SZKA az ud­var­hely­széki V–XII. osztályos diákok tudomány és technika iránti szenvedélyét. A projektekben részt vevő gyerekek egy-egy elkötelezett felnőtt segítségével mindig maguk próbálhatnak ki újszerű, interdiszciplináris és kreatív ötleteket. A Heuréka programnak köszönhetően idén hat projekt valósult meg, amelyeket ma a nyilvánosságnak is bemutatnak a Városi Könyvtárban.

Ifjú fejlesztők, ifjú kutatók
A Heuréka programhoz idén is csatlakozott az Udvarhelyszéki IT&C közösség (U-Hub), és interdiszciplináris innovációs, illetve termékfejlesztési csapatversenyt és mentorprogramot hirdetett a középiskolások körében. Ma délután az érdeklődők betekintést nyerhetnek a fejlesztési folyamatok menedzsmentjének területébe és az ehhez kapcsolódó eszközkészletek használatába. A Kováts István Fotóarchívum Egyesület standjánál a lencsevégre kapott valósággal, a fotózás fejlődésével, történetével ismerkedhetünk, és közben különböző érdekes technikákat is el lehet majd lesni a projektben részt vevő diákoktól. Dimén-Varga László, a Tamási Áron Gimnázium tanára „geoládászokat” varázsolt a részt vevő fiatalokból, a projekt elsődleges célja az volt, hogy kimozdítsa a diákokat a természetbe a virtuális világból, de mindezt a technika legújabb eszközeivel, amelyek közel állnak hozzájuk. Az eredmény: játékos kincskeresés által fedezhették fel a várost és a természeti látnivalókat, ma az interaktív kiállítás látogatói is megtudhatják a Geojátszóterek szabályait és ezen oldalak használatát. Székely Zoltán fizikatanár és csapata (Tamási Áron Gimnázium) pedig arról próbál meggyőzni, hogy a fizika egyáltalán nem unalmas. Például, ha valakit érdekel, hogy hogyan kell tojáson állni anélkül, hogy az eltörne, annak mindenképp érdemes ma elmennie a könyvtárba, ahol érdekes, élvezetes, látványos és interaktív kísérletek segítségével lopják be a résztvevők tudatába azokat az alapinformációkat, amelyek birtokában képesek lesznek megérteni számos olyan jelenséget, amellyel a mindennapokban is találkoznak. Godra Hajnal tanárnő csapata (ugyancsak Gimi) idén is betekintést nyújt a virtuális valóságba, a Heuréka programnak köszönhetően a diákok olyan egyéni alkalmazásokat írhattak, amelyekben nemcsak a programozási készségüket, de kreativitásukat is fejleszthették. A háromdimenziós programjaikat VR szemüvegek segítségével a ma délutáni kiállítás látogatói is kipróbálhatják. A Bibliofil Alapítvány digitális planetáriumába is bebocsáttatást nyer az érdeklődő, ahol ifjú kutatók vezetésével lehet bekukkantani az univerzum rejtélyeibe.
A Heuréka második kiírásában összesen 18 030 lej állt rendelkezésre, egy pályázat 3000 és 10 000 lej közötti támogatásban részesülhetett.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek