Idén elkészülhet a Csodavilág Napközi: Újratervezés után folytatódik a munka

25

Többször kellett újratervezni a gyergyószentmiklósi Csodavilág Napközi Otthon épületének felújítását, ugyanis a munkálatok közben váratlan problémák adódtak. Emiatt a kiadások is jelentősen emelkedtek. Most ismét folyamatban van a munka, és a tervek szerint idén várhatóan befejezik.

Idén szeretnék befejezni a napközi felújítását                                                                                Fotó: Lázár Hajnal

A tervezettnél jóval hosszabbra nyúlt a gyer­gyó­szent­miklósi Csodavilág Napközi Otthon felújítása. A Fogarasy Mihály Általános Iskolához tartozó ceruzakertes napközinél a munkálatok még 2015 nyarán elkezdődtek. Szükség volt a tetőszerkezet javítására, hiszen nagyobb esőzések alkalmával rendszerint beáztak a termek, ugyanakkor kiépítették a központi fűtést is, hiszen korábban csempekályhákkal oldották meg a termek fűtését. Emellett termek átalakítására, felújítására is sor került. Még 2015 őszén kiderült, kormánytámogatást kap a város az épület bővítésére. Akkor a terv az volt, hogy beépítik a tetőteret. Aztán elkezdődött a munka, de hamar abba is maradt, mivel kiderült, hogy rosszabb állapotban van az épület, mint gondolták. Nagy Zoltán polgármester elmondta, az első tervezőcsapat nem láthatta előre, hogy milyen problémák adódnak a régi épülettel.
– Folyamatosan strukturális problémák adódtak, amik újabb beavatkozásokat követeltek, s tovább növelték a költségeket – fogalmazott a városvezető helyszíni sajtótájékoztatón. A falak nem bírták volna meg a tetőtér beépítésével járó súlyt. Újratervezés következett, majd az előre nem látott munka elvégzésére új engedélyeket szereztek be, újraszámolták a költségeket. 2018 őszén újból nekiláttak a munkának, de megint nem fejezhették be, hiszen továbbra sem bizonyult kellően stabilnak az épület, hogy a bővítést kibírja, emiatt süllyedni kezdtek a falak. Újabb terveket rendelt az önkormányzat, és ismét közbeszerzési eljárást írtak ki a kivitelezésre. Tavaly ősszel ismét újrakezdődött a munka, a polgármester azt reméli, ezúttal sikerül befejezni az épület felújítását és bővítését. A süllyedő falak alá betonpilléreket öntöttek, hogy ezekre terhelődjön a súly, így folytatják a felújítást.
Az eredeti beruházásra, mely a napközi felújítását és bővítését célozta, még 2015 őszén hagyott jóvá 794 ezer lej támogatást a kormány. Mostanra a kiadások több százezer lejjel nőttek, a fejlesztési minisztérium támogatása mellett a projekt befejezéséhez a megyei tanács is hozzájárult 300 ezer lejjel, valamint a városnak is elő kell teremtenie az idei költségvetésből még legalább 400 ezer lejt.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek