Idén egy CT vásárlása a legfontosabb

A kórház fejlesztése a cél idén is Fotó: Nagy Levente
231

Jó évet tudhat maga mögött a Gyergyószentmiklósi Városi Kórház: adóssága nincs, mérlege pozitív, és több új orvos érkezett az intézménybe – számolt be Ferenczy István igazgató. Több fejlesztési tervük van idénre, viszont a legfontosabb egy komputertomográf (CT) beszerzése lenne.

A kórház fejlesztése a cél idén is Fotó: Nagy Levente

A gyer­gyószent­miklósi kór­ház gazdasági szempont­ból jól zárta az évet, ugyan­is adóssága nincs, mérlege pedig pozitív – tájékoztatta a sajtót Fe­renczy István igazgató. Elmondta azt is, több beruházással sikerült az ellátás minőségét javítani: a helyi önkormányzat támogatásával korszerű műszert vásároltak a sebészeti osztály számára, eszközfejlesztés történt a kardiológián, és több kisebb orvosi műszer mellett a mellrák korai diagnosztizálásában is segítő új ultrahangkészüléket is vásároltak.
Az igazgató megjegyezte: magánszemélyek és cégek is támogatást nyújtottak tavaly a kórháznak, amiért köszönetét fejezte ki, ugyanakkor a személyzet erőfeszítéseit is méltatta.
Több fiatal orvos érkezett az elmúlt évben a gyergyószentmiklósi kórházba: nőgyógyász, sebész, urológus, endokrinológus, valamint két belgyógyász erősíti a csapatot. Az igazgató azt mondta, a kórház történetében ilyen még nem volt, hogy egy év alatt ennyi új orvos érkezzen, és véleménye szerint ennek hatását a lakók is érezni fogják. A gyermekosztályon szükség volna még orvosra, valamint sürgősségi orvost is keres az intézmény, de egyelőre sikertelenül.
Idénre is bőven vannak terveik. Az igazgató pályázat útján szeretne támogatást nyerni a röntgengépek kicserélésére, a járóbeteg-rendelők felújítására, valamint a tetőtér átalakítására. Ferenczy azonban leszögezte, a legfontosabb egy komputertomográf (CT) beszerzése. Ehhez az első fontos lépéseket már sikerült megtenni: a megyei tanács 140 ezer lejes támogatást ad a gyergyószentmiklósi önkormányzatnak, hogy biztosítani tudja az önrészt a készülék megvásárlásához. Ez az összeg azonban a CT árának csupán 10 százaléka, a többit az egészségügyi minisztériumtól reméli a kórház. Az igazgató megjegyezte, olyan nap is van, hogy 3-4 beteget kell a csíkszeredai kórházba szállítani CT-vizsgálatra, így igen nagy szükség van arra, hogy Gyergyószentmiklóson is legyen ilyen készülék. Hozzátette: lát esélyt a támogatás idei megszerzésére.
Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke azt mondta, térségi összefogással is segítséget nyújthatnak a kórháznak, hiszen a gyergyói polgármesterek is megértették, mennyire fontos a kórház a térség lakói számára.

Nagy Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.