2021, március 7, vasárnap.
Hirdetéscustom_html_banner1

Idén befejeződhet a víz- és szennyvízhálózat felújítása

Az elmúlt időszakban akadozva haladt, de most felgyorsult Gyergyószentmiklóson a munka a víz- és csatornahálózat felújításánál, bővítésénél. Épül az új vízház és derítőállomás, a város több pontján földbe helyezik a vezetékeket.

Új vízház épül a régi mellett. Kiváló minőségű vizet ígér a kivitelező
Új vízház épül a régi mellett. Kiváló minőségű vizet ígér a kivitelező

[dropcap]A[/dropcap] víz- és csatornahálózat kor­szerűsítése az egész várost érintő nagyon fontos be­ruházás, melynek köszönhetően 2700 háztartás csatlakozhat az új vízvezetékre és 640 család a szennyvízhálózatra – közölte Nagy Zoltán alpolgármester.
Hozzátette, az elmúlt években többször leállt, gyakran akadozott a munka, de most több munkaponton is dolgoznak a kivitelező Arcons cég munkatársai. Kifejtette, új vízház épül, amelynek köszönhetően nagyon jó minőségű ivóvizet tudnak majd biztosítani a fogyasztóknak, olyant, amilyent jelenleg pár háztartásban szénszűrős víztisztító berendezésekkel állítanak elő. Megépül ugyanakkor Gyergyóalfalu határában a szennyvíztisztító állomás is, amely szintén korszerű technológiát fog alkalmazni, szinte iható víz lesz tisztítás után, ami visszakerül a Marosba minden környezetvédelmi előírásnak eleget téve.

Több helyen dolgoznak egyszerre
– Nyolc munkacsoport dolgozik a városban – közölte Páll Zoltán, a munkálatok helyi vezetője.
Mint részletezte, a hetes kilométernél az új vízház építése jól halad, egy héten belül az épület állni fog, majd helyükre kerülnek a 20 és 30 köbméteres tartályok, valamint a 20 darab szűrőberendezés. Elmondta azt is, a város Gyilkostó felőli kijáratánál már három héttel ezelőtt ástak egy sáncot és lerakták a vezetékeket, a munka azonban leállt, mivel elromlott a hegesztő-felszerelés. A forgalmat is akadályozó árok sok bosszúságot okozott, a rendőrség is büntetést rótt ki miatta, a cég két munkását pedig mindennap lefoglalja a forgalom irányítása – közölte a munkálatvezető. Hozzátette, az Arcons vezetője megígérte, hétfőn folytatódhat a vezetékek összeforrasztása, megérkezik a szükséges felszerelés. A Külső, Ady Endre, Gödrös és Hóvirág utcákban is dolgoznak. A Gödrös utcában a szennyvízvezetéket az eredeti tervtől eltérően nem az út közepén, hanem a sáncban viszik. Emiatt több lakó is reklamált, de a munkavezető állítja, a munkálat után visszaállítják a sáncot eredeti állapotába. Hasonlóképpen más felásott útszakaszokat is helyreállítanak, ez kezdődött el például a Kossuth Lajos utcában, ahol a járda szegélyköveit rakták le, hamarosan az aszfaltozásra is sor kerülhet, akárcsak a Kárpátok utcában. A régi posta épülete mellett, a körforgalomnál is dolgoznak azzal az aknával, melynek meghibásodása miatt a fél város maradt víz nélkül néhány napja. Páll Zoltán azt mondta, a hét végéig ez az akna is elkészül, a tető elhelyezésével azonban még várniuk kell, hogy megkössön a beton. A derítőállomásnál szintén zajlik a munka, minden vezeték és szükséges elem megérkezett.

Idén befejeződhet a munka
Nagy Zoltán alpolgármester közölte, a kivitelező vállalta, hogy idén befejezi a munkát, és átadja a rendszert a városnak. Megjegyezte, az ehhez szükséges költségvetés a cég rendelkezésére áll.
A víz- és szennyvízhálózat felújításának és bővítésének munkálatai 2012 tavaszán kezdődtek el Gyergyószentmiklóson. A 31 millió lej összértékű projektet az Országos Beruházási Ügynökségen keresztül a Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztérium finanszírozza. A helyi önkormányzat önrészét, 6,3 millió lejt, már 2011-ben utalta a minisztérium számlájára.

Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

Életét veszítette a hargitafürdői Kossuth-sípályán egy férfi

Hirtelen szívleállás következtében elhunyt egy hetvenéves csíkszeredai férfi a hargitafürdői Kossuth-sípályán vasárnap délelőtt – közölte a Hargita Megyei Olt Készenléti Felügyelőség. Alina Ciobotariu közleményében azt...

Kiütéses Sportklub-siker Gyergyószentmiklóson

Nyolcgólos meccsen vette vissza pályaelőnyét a jégkorong Erste Liga negyeddöntőjében a Csíkszeredai Sportklub, a kék-fehérek szombat este vendégként győzték le a Gyergyói Hoki Klubot....

Továbbra is karanténkötelesek a Magyarországról Romániába érkezők

Aktualizálta pénteken az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) a járványügyi kockázatot jelentő, sárga zónás országok jegyzékét. A listán szereplő államokból Romániába érkezőknek 14 napra karanténba...

Legfrissebb