Idén a kreativitás a fő témakör

Bolyai Nyári Akadémia

36

A kreativitás fejlesztése az iskolában címmel tartja meg a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) a 26. Bolyai Nyári Akadémiát július 8. és 28. között. A „hagyományokhoz híven”, idén is három héten át zajlanak a képzések Erdély 12 különböző településén, ahová összesen mintegy 600 pedagógust várnak – tájékoztattak tegnap a szövetség csíkszeredai székhelyén.

Az idei akadémia a modern pedagógiai szakirodalom egyik leghangsúlyosabban megfogalmazódó irányvonala, a kreativitás, annak hasznosulási módszertanának fejlesztése és népszerűsítése köré szerveződik, mivel a kreativitást tartják az összes kompetencia közül a leghatékonyabb és hosszú távon jól hasznosítható emberi készségnek. Elhangzanak olyan előadások, amelyek a kreativitást kifejezetten egy tantárgyhoz kapcsolódóan ismertetik, de lesznek olyan integrált képzések is, amelyeken több tantárgy közötti átjárás révén értekeznek a központi témáról – ismertette az idei akadémia koncepcióját Ferencz Salamon Alpár programkoordinátor.
A több tantárgyat magában foglaló előadások közül külön kiemelte a Csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Házában tartandó Művészet és matematika: tantárgyközi kreativitással, manuális és digitális eszközökkel a motivált tanulókért – STEAM című képzést, amelyet a finn–magyar Élményműhely munkatársai tartanak meg.
– Igyekszünk minden évben úgy meghatározni a fő témát, hogy a pedagógusközösség egészének figyelmébe ajánlhassuk a módszereket, amelyek meglátásunk szerint a fejlett társadalmakat jellemzik. Egyúttal az egyetemi oktatás, a tanárképzés felé is kommunikálnánk ezzel – számolt be az akadémia főszervezője.
Az idei Bolyai Nyári Akadémiára – kizárólag az rmpsz.ro honlapon – június 15-ig várják a jelentkezőket, akiknek jelképes beiratkozási díjat kell fizetniük. A háromhetes programsorozatot Erdély 12 településen tartják meg, egy pedagógus egy héten csak egy képzéssorozatban vehet részt, tehát legtöbb három konferencián. Az RMPSZ-tagok számára a részvételi költségeket a szövetség – sikeres pályázás után – teljes mértékben megtéríti, a nem szövetségi tagoknak azonban fizetniük kell az ellátásért és az előadásokon való részvételért. Az akadémia költségeit idén is a magyar kormány Emberi Erőforrások Minisztériuma állja, összköltsége 17 millió forint (251 ezer lej).
Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke ugyanakkor elmondta, hogy nemcsak a Bolyai Nyári Akadémia keretében szerveznek érdekes képzéseket a pedagógusok számára az év ezen időszakában. Ezek közül megemlítette az Erdélyi magyar szakképzésfejlesztés – eredmények és lehetőségek című konferenciát, amelyet holnap 9.30-tól tartanak Székelyudvarhelyen a polgármesteri hivatal Szent István termében. Illetve a Kárpát-medence-szintű óvodai fejlesztési programot is, amellyel mind a 2300 erdélyi óvónőt szeretnék megszólítani.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.