Idén a közösség fejlesztésére koncentrálnak

Nagy értékű beruházások Zetelakán

65

Sok beruházás indult el Zete­la­kán, de az uniós pályázatok csak most értek be Nagy Attila szerint. A község polgármestere ambiciózus tervekről számolt be.

Nagy Attila Fotó: Nagyálmos Ildikó

Befejezettnek tekinthető az úthálózat fejlesztése, ugyanis több mint 8 kilométernyi utca aszfaltburkolatot kapott betonsánccal és támfalakkal, ez összesen egymillió euróba került. Nem uniós forrásból ugyan, de 1,7 millió lejből megoldották ennek a szakasznak a közművesítését is: a szennyvíz- és ivóvízhálózat építése kormányprogramból valósult meg.
Egyik legfontosabb beruházás a napközi otthon megépítése, amely kivitelezésére 440 ezer eurót nyert az önkormányzat. Az épület tavaly készült el, a födése jelenleg is zajlik, ősszel remélhetőleg átadják.
Folyamatban van a zeteváraljai szennyvízhálózat fejlesztése, amely belecsatlakozik a zetelaki hálózatba. Az egymillió euró értékű beruházást tavaly elkezdték, megtörtént a két helység közötti szakasz építése, idén következik a zeteváraljai rendszer helységen belüli bővítése.
– Folyamatban van a közbeszerzés a Hargita felé vezető 3 kilométeres útszakasz aszfaltozásának ügyében, remélhetőleg az idén el is indulnak a munkálatok, illetve a sikaszói részen három erdei útszakasz is kőburkolatot kap, összesen 10 kilométeren – tájékoztatta lapunkat a polgármester.
Zetelakán is elsőbbséget élvez a parcellázási tervek elkészítése, az egykori kollektivizált területek felmérése. Ennek az összetett, többéves folyamatnak a végeredményeként tisztázódhatnak a tulajdonjogi dokumentumok, remélhetőleg a következő év végére – bizakodik Nagy Attila.
Ugyancsak EU-s pályázatból befejezték a zetelaki és a zeteváraljai kultúrotthonok technikai felszerelését, amely asztalokból, székekből, hang- és fénytechnikai rendszer beszerzéséből állt.
Közel egy esztendeje új kulturális menedzsere van a községnek, neki köszönhetően meg is szaporodtak a kulturális események: gyerekelőadások, színházi előadások zajlanak, vendégül látták már a székelyudvarhelyi színházat, a jövőben a gyergyószentmiklósiakat és a csíkszeredaiakat is szeretnék meghívni. Szintén a helyi szervezésnek köszönhető, hogy vendégül láthatták tavaly decemberben a szentegyházi gyermekkórust.
LEADER-es pályázatból új exkavátort vásároltak, amellyel a különféle útkarbantartási munkálatokat végzik. Saját forrásból, a megyei tanács visszaosztásából származó pénzzel kipótolva felújították a katasztrófavédelmi központot, amely képzési teremnek és vendégszállásoknak is helyet biztosít. Itt tárolják a két tűzoltóautót is. Ezt a munkát, amelynek összértéke 1,15 millió lej volt, tavaly júniusban fejezték be.
A környéken egyedülálló projektet indított el tavaly a zetelaki önkormányzat: földterületet ad építkezni vágyó fiataloknak. Erre a célra egyelőre egy hektár áll az önkormányzat rendelkezésére, noha már huszonöten jelentkeztek, nagyjából húsz igénylőt tudnak kiszolgálni.
– Tudni kell, hogy a törvény kötelezi az ily módon földterülethez jutottakat, hogy egy éven belül el kell kezdeniük az építkezést, ellenkező esetben megvonják tőlük a támogatást – részletezte a polgármester.
Az elmúlt évben a meglévők mellé újabb 15 térfigyelő kamerát szereltek fel, ezek megléte– kiegészülve a nagyszámú polgárőrséggel, tűzoltósággal és az udvarhelyi helyi rendőrség alkalmankénti segítségével – nagyban hozzájárul a község kimondottan jó közbiztonságához.
Hidat építettek Deságban a Nagy-Küküllőre, ennek értéke 700 ezer lej. A híd január közepétől járható, hamarosan felkerül rá az aszfaltréteg és a korlátok.
– Nagy lemaradásaink lévén eddig az infrastrukturális fejlesztésekre koncentráltunk, mostantól a közösségfejlesztésre, sportra is kiterjesztjük a figyelmünket. Nagy igény mutatkozik olyan sportok iránt, amelyek nem is igényelnének túl nagy épületet: például a birkózás, torna, pilates stb. Hosszú távú tervünk olyan multifunkcionális létesítmény létrehozása, amely el tudná látni ezt a funkciót” – tudtuk meg Zetelaka polgármesterétől.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek