Idén a beteg emberekért adakozhatunk

Szent Erzsébet-gyűjtés

59

A Gyulafehérvári Caritas minden évben gyűjtést szervez az Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez közel eső vasárnapon. Idén Erdély-szerte november 18-án várják az adományozókat, akik a templomokban és a helyi Caritas-képviseleteknél egyaránt támogathatják az otthoni beteggondozói szolgálat fennmaradását.

Az otthoni beteggondozók megsegítésére gyűjtenek. Várják az adakozókat Fotó: Caritas-ab.ro

A Gyulafehérvári Caritas 1994 óta hívja adakozásra az embereket Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez közeledve. A minden évben más tematikához kapcsolódó gyűjtés ezúttal a betegek megsegítését, ezen belül pedig az otthoni beteggondozói szolgálat támogatását tűzte ki célul.
Péter György ágazati igazgató lapunknak megindokolta az idei témaválasztást, kiemelve: nehéz helyzetben van a beteggondozás, és minden kis segítség számít.
– Ezt a szolgáltatást jó részben a helyi önkormányzatok finanszírozzák, de az állami támogatói rendszer, és a nem megfelelő jogszabályozás miatt ez most nem valósulhat meg. Gyűjtéssel próbáljuk átvészelni ezt az időszakot – taglalta Péter György, utalva arra, hogy míg a fizetések emelkedtek, a költségvetés változatlan maradt.
Az ágazati igazgató rámutatott: a Caritas 107 településen van jelen, és évente több mint 6000 emberhez jut el. Hozzáfűzte, 85-90 százalékban időseket látogatnak.
– A beteg, idős emberek számára egészségügyi ellátást nyújtunk. Ebbe beletartoznak az injekciók, a gyógyszerek beadása, a kötések cserélése, amihez persze szakember is szükséges. Emellett vállaljuk a fürdetést, mosdatást, ágyneműcserét is, de a háztartási segítség sem marad el – számolt be Péter György, aki szerint a magukra maradt emberek életén apró gesztusokkal is lehet könnyíteni.
A tavalyi gyűjtés során 225 522 lej érkezett a Caritashoz. Ezt az összeget a hátrányos helyzetű gyermekek oktatására, az őket támogató programokra fordították.
– Fontos szempont volt az, hogy a nehéz sorban élő gyermekek is megkapják azt, amire szükségük van. Sokan azért maradnak ki az iskolából, mert nincs biztos családi hátterük, esetleg pluszmunkát kell vállalniuk a nehéz anyagi helyzetük miatt – közölte Péter György. Tőle azt is megtudtuk, hogy évről évre növekszik a Szent Erzsébet-gyűjtés iránti érdeklődés.
– November 18-án, vasárnap Erdély-szerte templomokban lehet adakozni a beteggondozásért. A befolyt összeget a plébániák kezelik, vagyis utalják át a Caritas adománygyűjtő bankszámlaszámára – hívta fel a figyelmet az ágazati igazgató.
A templomok mellett a helyi Caritas-képviseleteket is meg lehet keresni az adományokkal, de a RO46 RNCB 0003 0015 6949 0006 BCR Alba Iulia számlaszámra is lehet utalni a felajánlásra szánt összeget.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek