2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Ideiglenes kórházat építenek

 

 

Rendkívüli ülést tartott Hargita Megye Tanácsa, a testület a költségvetés-kiegészítésről döntött, befoglalva két nagyobb, célirányosan kapott költségvetési tételt az árvízkárok felszámolására és a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság működési költségeinek fedezésére.

Most érdemben tudunk beszélni egy olyan költségvetésről, amelyet vár­tunk, hiszen szükség van a beruházásokra. Két nagyobb összeget is kaptunk, amelyek segítségével rendezhetjük az árvizek okozta károkat – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A júniusi esőzések jelentős kárt okoztak a megye több településén, ezért a megyei önkormányzat és 37 helyi önkormányzat összesen több mint 23,1 millió lejt igényelt a kormány sürgősségi alapjából.

– Ezt az összeget rövidesen felhasználhatjuk, ugyanis az árvíz okozta károk helyreállítására nagy hangsúlyt fektetünk, mivel az esetleges újabb esőzések még nagyobb bajt okozhatnak. Az eddig elkezdett munkálatok jó ütemben haladnak – fűzte hozzá a megyeelnök.

Közel hétmillió lejt foglaltak a költségvetésbe a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság működési költségeinek fedezésére.A Csíkszentmártoni Korai Fejlesztési és Rehabilitációs Központnak is otthont adó ingatlan felújításának dokumentációját is elfogadta a testület.

További 11,3 millió lejt foglaltak be a megyei tanács költségvetésébe a jövedéki adó visszaosztásából. Ebből több mint nyolcmillió lejjel a megyei utak építési, karbantartási munkálatait finanszírozzák, többek között a Ditró és Gyergyótölgyes közötti 127-es jelzésű út felújítását kezdik el a Tölgyes és Recefalva közötti szakasszal. Több mint 13,5 millió lejt igényeltek, az összegből közel 41 kilométer útszakaszt, négy hidat és 12 átereszt javítanak.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház parkolójában újabb mo­duláris kórházat építenek, az új ideiglenes létesítmény kapacitása a korábbinak csaknem háromszorosa. A 22 konténerből álló együttessel biztosítani szeretnék, hogy a csíki fer­tőzötteket ne kelljen a megye más kórházaiba szállítani. A harminc férőhelyes ideiglenes kórházban a fer­tőzöttgyanús eseteket helyeznék el.


Kapcsolódó cikkek:

14,325RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb