Ideális szomszédságokra törekednek

Bölcsőde-napközi és sátortetős műjégpálya

873

Legfeljebb addig maradhat a csíkszeredai Szív utcában a Molnár Lajosról elnevezett sátortetős műjégpálya, amíg megnyílik a szomszédságában az egyházi bölcsőde-napközi. A városvezetés és a Székelyföldi Jégkorong Akadémia célja ezért a mobil pálya elköltöztetése a városi uszoda és a Vákár Lajos Műjégpálya közé. Ennek egyelőre tulajdonjogi akadályai vannak, de nem legyőzhetetlenek.

A nem hasznosított régi edzőpálya. A mobil pálya majdani helyszíne Fotó: László F. Csaba

Mint arról már beszámoltunk, a Szív utcai „dendrológiai parkként” is emlegetett területen bölcsőde-napközi építésére készül a területtulajdonos Szent Kereszt Plébánia. A kivitelezés csúszott ugyan egy évet, de haladék van arra, hogy a Magyar Kormánytól kapott 360 millió forintos (5,22 millió lejes) támogatást idén december végéig elkölthessék. Ez a tervezésre, illetve az épület befedésére elég, majd jövőtől folytatnák a kivitelezést – nyilatkozta lapunknak korábban Darvas-Kozma József esperes-plébános. Korábban arról az elképzelésről is beszámoltunk, miszerint a tanintézmény mellett öregotthont is építene a plébánia, de a fiatalok és idősek egymást segítő szomszédságába a mobil műjégpálya nem fér bele.
– Amint a bölcsőde-napközi működésre alkalmas, a jégpályának el kell onnan költöznie – közölte Darvas-Kozma József. Ennek előkészítéséről háttérben már folynak a tárgyalások.

Sepsiszentgyörgyi minta alapján
A Csíki Csobbanó, a MOL-benzinkút, a Hősök utca, a Jégpálya utca és a Nicolae Bălcescu utca nagyrészt állami tulajdonú területeket zár közre. Az Ifjúsági és Sportminisztérium tulajdona többek között a gyorskorcsolyapálya, valamint a tönkrement szabadtéri jégkorongpálya is. A helyi önkormányzat tulajdonát képezi viszont az a terület, amely a használaton kívüli hokipálya és az uszoda között terül el. Ezen, valamint a hokipályán már bőségesen elférne a sátortetős pálya, de a megvalósításhoz városi tulajdonba kellene kerülnie a valamikori edzőpályának.
– Ez a Székelyföldi Jégkorong Akadémia projektje, nekünk az a szerepünk, hogy a minisztériumi területnek a szabadtéri jégkorongpálya által elfoglalt részét a magunk tulajdonába kerítsük. A sepsiszentgyörgyi helyzet mintaként szolgál ebben – közölte Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere. (Sepsiszentgyörgyön tavaly év végén – egyébként a román anyanyelvű városi tanácsosok betegesen nemzetféltő ellenszavazata dacára – sikerült elérni, hogy a kormány rábólintson a minisztériumi tulajdonú sportbázis városi tulajdonba való átadására. A folyamatot éppen a minap támadták meg, Antal Árpád polgármester szerint „megélhetési provokátorok”.)

Horderejében teljesen más feladat
Tánczos Barna szenátor, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány kuratóriumának elnöke a Hargita Népének kifejtette: eleve az lett volna az ideális, ha a sátortetős műjégpályát a Vákár Lajos Műjégpálya szomszédságában helyezik el. Ezt azonban a tulajdonjogi helyzet miatt nem tudták elérni, a város telke ugyanis önmagában kevés. A Szív utcai egyházi terület viszont kapóra jött, mert a plébánia partnernek bizonyult.
– Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a legjobb az lenne, ha a város jégkorong-infrastruktúrája egyazon helyszínen koncentrálódna. Bizakodásra adhat okot a sepsiszentgyörgyi példa, főként mert a két eset teljesen eltér egymástól: ott teljes sportbázist kellett városi tulajdonba helyezni, itt viszont csak a nagy területnek kis hányadát, amelyen ráadásul tevékenység sem zajlik. A gyorskorcsolyapályával nincsenek tervei az akadémiának – fejtette ki Tánczos Barna.
Mint elmondta: ebben az országban a tulajdonjog nincs biztonságban, így még a sepsi sportkomplexummal kapcsolatban is érhetnek meglepetések. A kormány azonban decentralizációt és sportklubok városoknak való átadását ígérte évekkel ezelőtt. A szenátor nem venne mérget rá, hogy ezt megvalósítja a kormány, holott – mint vallja – ez kedvező helyzetet teremtene a csíkszeredai sportéletnek is.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek