Id. Kováts István képei könyvben és kiállításon

92

Egyre szélesebb körben válhat ismertté Kováts István székely­udvarhelyi fotográfus rendkívüli hagyatéka: a kiállítások után immár a második kötet jelenik meg, amely felbecsülhetetlen értékű fotográfiáit tartalmazza. Ezúttal a nagy háború a vezérfonal, de a hagyatékát gondozó családtagok további tematikus kötetek megjelenését is tervezik.

A nagy háború békés(ebb) pillanatai. A székely fotográfus alkotásai Fotó: Id. Kováts István

Több mint tíz éve, 2006-ban jelent meg az Atyánk fiai, székelyek című album, amely egykori székelyudvarhelyi és környékbeli életképeket, eseményeket, embereket mutatott be. Az új kötet ezt a kezdeményezést kívánja továbbvinni – tájékoztatott Kováts Szidónia, a Kováts-hagyaték lelkes ápolója. Sőt – mint megtudtuk – a Kováts Fényképészet már feldolgozott archívumából a továbbiakban is szeretnének tematikus kiadványokat készíteni.
A Bajtársaimmal a fronton 1914–1918 címet viselő friss kötet Kováts Istvánnak főleg az olasz fronton készült fotográfiáit tartalmazza, az albumba beválogatott 130 fénykép végigvezet az Udvarhelytől az itáliai hadszínterekig vezető úton – mondta Kováts Szidónia. Id. Kováts István a 82-es gyalogezred katonájaként bejárta a galíciai, romániai és észak-olaszországi frontokat. Képei önállóan, szavak és elbeszélés nélkül is megmutatják a háború ezernyi arcát, szenvedéseit, apró örömeit és a „dicső” halált is. A „nagy háború” székely fotográfusa által készített 12 darab sztereó (3D) kép is bekerült a dokumentumértékű kiadványba.
Az anyag összeállításában jelentős szerepük volt dr. Gidó Csaba és Kápolnási Zsolt székelyudvarhelyi történészeknek.
Kováts Szidónia emlékeztetett, hogy a nagy háború mintegy félszáz képes lenyomatát megjelenítő tárlat (amelyet több helyszínen is bemutattak – szerk. megj.) összeállításánál már rengeteget dolgoztak együtt az egyébként összesen 450 háborús fotográfiát tartalmazó gyűjteményen, a kötet ennek a munkának a folytatása. A két történész írt az albumhoz előszót, ők adtak címeket a fotográfiáknak és a képaláírások is tőlük származnak – közölte Szidónia.
A kötet létrejöttében Demeter László, a baróti Erdővidék Múzeumának igazgatója segítette Kovátsékat. A Bajtársaimmal a fronton 1914–1918 a Tortoma Kiadó gondozásában jelent meg.
A könyvet a Haáz Rezső Múzeumban mutatják be a héten, ebből az alkalomból egy 30-40 még nem ismertetett fotográfiát tartalmazó kiállítás is megnyílik, amely január közepéig tekinthető meg. Az ünnepi esemény holnapután, december 14-én, 18 órakor kezdődik.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.