I. Székely sajtmustra

31

Szombaton és vasárnap szervezik meg az első Szé­kely­ saj­tmus­trát Csík­sze­re­dá­ban. A rendezvényen bemutatkoznak a székelyföldi kézműves sajtkészítők, de számos kulturális rendezvény is szerepel a programban. Fazakas Attilával, a rendezvény főszervezőjével és Hatházi Hunorral, a sajtmustrának otthont adó 35 kultúrbisztró üzletvezetőjével beszélgettünk.

– Mi a célja az első Székely sajtmustrának?

Fazakas Attila: Célunk bemu­tatni a kézművesek termékeit a nagyközönségnek egy olyan ren­dezvénnyel, ahol nemcsak a kéz­műves termékeket találják meg, hanem különböző előadások is lesznek.

– Eddig hány termelő jelentkezett, honnan érkeznek?

F. A.: Mivelhogy székely sajtmustra, nagyjából székelyföldi termelők kínálják termékeiket, de lesz kolozsvári sajtkészítő is. Közel húsz termelő jelentkezett, de nem tudok pontos számot mondani, mert folyamatosan változik, hiszen vannak, akik visszaléptek és vannak olyanok is, akik az utolsó pillanatban jelentkeztek. Ezt a Székely sajtmustrát szeretnénk folyamatossá tenni, évente vagy akár félévente, mert igény van a jó minőségű sajtokra, nem mindig jutnak hozzá az emberek a nagykereskedelemben. Különben egy nagyon komoly szakmai zsűri fogja díjazni a termelőket. A környék legismertebb, legsikeresebb szakácsai lesznek, mint például György Ottilia, Szőcs Előd, Orbán Ferenc és György Attila író.

– Kiket várnak a rendezvényre?

F. A.: Mindenkit szeretettel vá­runk, időseket és fiatalokat egyaránt. Úgy próbáltuk megszervezni a rendezvényt, hogy minél sokszínűbb legyen, és bárki megtalálja a számára megfelelő programot.

– Részben már említette, hogy mitől lesz különlegesebb ez a sajtmustra más hasonló rendezvényeknél, de azért még említsünk meg néhány szempontot.

F. A.: Idén februárban szerveztük meg az első Székely szalonnafesztivált, és azt tapasztaltuk, hogy a kultúra megfér a minőségi élelmiszer mellett. Ugye, az irodalomban is nagyon sokszor megemlítik költőink, íróink, nagyon sokszor meg is éneklik a jó minőségű ételeket. Erre itt is lesz példa az író-olvasó találkozó alkalmával, de lesznek szakmai előadások, lesz tematikus fotókiállítás. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy úgy kaptunk engedélyt erre a rendezvényre, ha nem lesz kóstoltatás. Tehát egy olyan vásár lesz, ahol nem szabad kóstoltatni. Ez máshol is így van, az ország egész területén, nem egy új keletű dolog, a törvényeket be kell tartani. De van egy olyan megoldás, hogy a vendéglőben szervezhetünk sör-, bor- és pálinkakóstolást, és mindegyik kóstolóhoz felszolgálhatjuk a hozzá illő sajtot. Az ilyen kóstolókra már van engedélye minden vendéglőnek.

– Különben mit tapasztalnak, így a járvány idején mekkora a kézműves sajtok iránti kereslet?

F. A.: Kereslet mindig is volt a jó kézműves termékekre, legyen az sajt vagy bármi. Most még inkább felerősödött, én úgy látom, hogy nagyobb az igény a háztáji élelmiszerre, de segíteni mindig kell a kézműveseknek, mert a folyamatos termelés mellett nem biztos, hogy van idejük az eladásra.

– A sajtmustra helyszíne a 35 kultúrbisztró lesz. Miért?

Hatházi Hunor: Jól bevett szokás, paraszti életmód, hogy télen disznót, nyáron csirkét meg ludat vágnak az emberek. Azon gondolkoztunk, hogy így őszre mit is lehetne szervezni. Mivelhogy augusztus 15-én a járványügyi szabályokat annyira lazították, hogy kültéren száz, beltéren ötven személyt tudunk fogadni, és erre alkalmas a 35 épülete, aztán eszünkbe jutott, hogy Szent Mihálykor jönnek be a juhok az esztenáról, akkor sok friss sajtot készítenek, akkor van a sajtvisszaadás, így jött az ötlet, hogy szervezzünk sajtmustrát. Mivelhogy mi itt a vendéglőben nagyon figyelünk a minőségi alapanyagok beszerzésére, minőségi ételek elkészítésére, a séfünk szokta is mondani, nekünk csak annyi dolgunk van, hogy a jó minőségű alapanyagot ne rontsuk el. Szombat reggel Fülöp Szabolcs indítja a programot, ő bivalytejből fog készíteni sajtot. Azért lettünk mi partnerek, mert a 35 azt tűzte ki célul, hogy ha valamit szervez, azt egy kicsit másképp csinálja, mint ami Csíkszeredában már megszokott, mindenképpen minőségibb legyen. Továbbá ha lehet, akkor támogassuk a helyi termelőket, úgy, hogy akár tőlük vásárolunk, és akkor ezért lett a 35 a rendezvény helyszíne. Reményeink szerint az időjárás is velünk lesz a hétvégén és a rendezvénybe fektetett minden energia megtérül, mert ez elsősorban nem rólunk szól, hanem a termelőkről és Csíkszeredáról.

 

Hozzászólások lezárva.