Isten veled, Tátá Dán!

1 256

Gyerekkorom óta ismertem, sokat találkoztam vele, ahogyan feleségével, Tusi nénivel is. Mindig is kedveltem, igyekeztem mindig beszélgetni vele, hiszen tizenéves koromban, amikor még román nyelvtudásom gyerekcipőben járt, tanulhattam tőle. A 90-es évek elején, amikor gyakrabban látogattam ki jégkorongmérkőzésekre, mindig közvetlen volt hozzám, sosem volt olyan kérdésem vagy kérésem, amit ne válaszolt volna meg, ne igyekezett volna megoldani.

Dan Lăzărescu 1973-ban Tusnádfürdőn, edzés közben Fotó: családi archívum

Amikor a megyei sportigazgatósághoz került, már újságíróként – de régi ismerősként – fordultam hozzá sokszor. Segített, ahogy addig is mindig. Kedves, segítőkész volt nemcsak velem szemben, hanem mindenkivel, aki segítségét, tanácsát kérte. Sportolóként nem ismerhettem, de tudom, hogy 1972-ben már csíkszeredai lakosként az 500 méteres távon országos bajnoki címet szerzett, de edzőként láttam, hogyan foglalkozik tanítványaival, annak ellenére, hogy én sosem sportoltam a keze alatt.
Három olimpián vett részt edzőként, 1980-ban Lake Placid-ben és 1984-ben Szarajevóban még a gyorskorcsolyázókat kísérte el az ötkarikás játékokra, 1988-ban viszont már a sífutókkal utazott Calgaryba. Két évig a hazai korcsolyaszövetség alelnöki tisztségét töltötte be, majd 1991-ben került a Csíkszeredai Sportklub élére. A klub jégkorongcsapata az ő elnöklése alatt nyerte meg 1996-ban a Románia-kupát, majd egy évvel később, 34 éves szünet után pedig egy remek idényt követően elhódította a bajnoki serleget. A Románia-kupa-sikert követően 1996-ban Pro Urbe-díjjal tüntette ki Csíkszereda polgármestere. A ’90-es évek végétől a megyei sportigazgatóságnál volt, közreműködött több jégkorongesemény – Kontinentális-kupa, világbajnokság – csíkszeredai szervezésében is. Miután távozott a sportigazgatóságtól, a Marosvásárhelyi Maros SK gyorskorcsolyázóit edzette 2010-ig. Hetvenhárom éves korában zárta le edzői pályafutását, ám ezt követően is kijárt a Vákár Lajos Műjégpályára a rövidpályás gyorskorcsolyaversenyekre.
Távozásával egy remek edzőt, nagyon jó sportvezetőt vesztett a csíki sportélet. Dan Lăzărescu temetése holnap 14 órakor lesz a csíkszeredai Kalász negyedi temetőben. Nyugodjon békében!

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek