Indul a vadgyümölcs szezonja

Fizetni kell a gyűjtögetésért a Szentegyházához tartozó erdőkben

535

Második éve próbálja ellenőrzése alatt tartani a vadgyümölcsök, gombák szedését a Szent­egyházi Közbirtokossági Egyesület. Jövő héttől kezdőden önkéntesek járják az erdei utakat a Hargitán, és csak a 7 lejes napidíj kifizetése ellenében engedélyezik a gyűjtögetést.

Rendet teremtenek az erdőkben. Ellenőrzés önkéntesekkel Fotó: Asztalos Ágnes

Ezekben a napokban kezdődik az áfonya- és mál­naszedés szezonja, és a tavalyi tapasztalatok birtokában felkészülten várják a gyűjtögetőket a szentegyháziak. Lőrincz Csaba, a Szentegyházi Közbirtokossági Egyesület alelnöke elmondta, hogy nagyon jó termés várható. Elég nagy a széldöntéses terület is a Madarasi-Hargita oldalában, ami kedvező a vadgyümölcsök szempontjából.
Egyelőre arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy ezen a héten még ne szedjenek semmit, várják meg, amíg megérik az áfonya és a málna. Mintegy 45 önkéntes jelentkezett Szentegyházán és vállalta, hogy ellenőrzése alatt tartja a hozzájuk tartozó erdőkhöz felvezető utakat, jövő hétfőtől hajnalonként várják a gyűjtögetőket, akiknek 7 lejért napijegyet kell váltaniuk – tájékoztatott az elnök. Az intézkedés azokra a személyekre vonatkozik, akik kereskedelmi céllal gyűjtögetnek, ebből élnek, és többek között az is a szerepe, hogy ezáltal a közbirtokossági egyesület követni tudja, hogy mi történik a magántulajdonban lévő erdőkben a Madarasi-Hargitán.
Lőrincz Csabától megtudtuk: tavaly a vadgyümölcs- és gombaszedők 70 százaléka más településről érkezett, sőt több esetben más megyékből is jöttek. A korábbi években gyakori volt, hogy az autókkal érkező „szüretelők” rengeteg szemetet hagytak maguk után, felelőtlenül gyújtottak tüzet. Éppen ezért – mint Lőrincz Csaba foglamaz – a szentegyháziak rendet, rendszert akarnak vinni az erdeikbe.
Az alelnök kiemelte, hogy maguknak a gyűjtögetőknek is jó, ha van napijegyük, mert így igazolhatják, hogy a tulajdonosok tudtával tevékenykednek az erdőben. Nem érdemes kijátszani tehát a szabályt, mert a hegyi csendőrség, rendőrség is végezhet ellenőrzéseket. A Közbirtokossági Egyesület ugyanakkor három begyűjtő céggel is szerződéses viszonyban van – ez pedig azért kiemelten fontos, mert így a területtulajdonosok megérdemelt haszonhoz jutnak.
Nagy rohamra számítanak a jövő héttől, az önkéntesek beosztás szerint végzik munkájukat minden hajnalban és kora reggel. A Szentegyházi Közbirtokossági Egyesület tagságának összesen 4000 hektárnyi terü lete található a Madarasi-Hargita környékén, ebből 3000 hektár erdő és 1000 hektár legelő.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.