Idén a Nagyrét utcában fejlesztenek

138

A Delgaz Grid tavaly 2,3 millió lej értékben korszerűsítette a csíkszeredai földgázvezeték-rendszert, idén 260 ezer lejes fejlesztésben gondolkodnak: a Nagyrét utcában 1 km-nyi vezetéket cserélnek ki. Tervben van a hálózat bővítése az Apor Péter és a Nefelejcs utcában is.

Vezetékcsere a Müller László utcában. Folytatódik a korszerűsítés Fotó: László F. Csaba

A gázvezeték infrastruktúrájával a Delgaz Grid Rt., a valamikori E.On Dis­tri­buție utódja foglalkozik. Nem szolgáltat, csupán a hálózatot működteti, és a rendszere a megyeszékhely mintegy 90 százalékát fedi le. Nincs kiépített hálózat Szécsenyben, Zsögödfürdőn, Csobotfalva végében és néhány újabb utcában, értesüléseink szerint pedig a fővezeték a földben van Csiba egyes részeiben, de az még nem működőképes. A „vakfoltok” eltüntetése idén két utcát érinthet.

Szerényebb az idei esztendő
Tavaly kiugró mértékű beruházásokat eszközölt Csíkszeredában a Delgaz Grid: ennek elsődleges oka a zsögödi átfogó útfelújítás, amely már régóta váratott magára. A hálózatra 2,3 millió lejt költöttek – tudtuk meg a részvénytársaság kommunikációs osztályától.
– A 153 utca közül több mint 135-ben megtalálhatók a vezetékek. Ahol nincs, azok többnyire újabb utcák. Az Országos Energiaszabályozási Hatóságnak elvárása a fejlesztésekkel kapcsolatban az, hogy a hatékonyság és a megtérülés szempontjai alapján történjenek. Az elmúlt évben 7,6 km-nyi szakaszon vezetékeket és bekötéseket cseréltünk ki, összesen 2,3 millió lej értékben. Felújítottuk a rendszert a Szász Endre, a Zsögödi Nagy Imre, a Hóvirág és a Müller László utcában, valamint a Gyermek sétányon és a Testvériség sugárúton – közölte válaszában Mihai Predulescu.
Idén visszafogottabbak a tervek. Mint fogalmazott: körülbelül 1 km-es szakaszon vezeték- és bekötéscsere várható a Nagyrét utcában, 260 ezer lej értékben. Ugyanakkor hálózatbővítést is terveznek az Apor Péter és a Nefelejcs utcában.

A városnak nincs közvetlen ráhatása
Mindehhez csak az engedélyek, jóváhagyások szintjén van köze a polgármesteri hivatalnak. A vízzel és szennyvízzel ellentétben ugyanis a földgázszolgáltatás opcionális, ezért a településeknek – sem uniós, sem országos irányelvek szerint – nem kell törekedniük a teljes lefedettség eléréséért.
– Egyeztetni szoktunk, az együttműködés pedig felemás eredményeket hoz. A zsögödi felújításkor például összehangoltuk a munkát, de amikor a csobotfalvi buszmegállótól felfelé levő szakasz aszfaltozásán gondolkodtunk, és gázvezeték-bővítés felől érdeklődtünk, egyszerűen közölték, hogy nincs pénzük a fejlesztésre. Nincs közvetlen ráhatásunk a munkájukra – közölte Szőke Domokos alpolgármester.
Amennyiben valaki távol lakik a meglévő hálózattól és irányába való bővítést igényel, saját költségén megrendelheti a munkát, a Delgaz Grid nyitott erre – közölték válaszukban. A részvénytársaság azonban csakis a megtérülési feltételek teljesülésével fordít saját pénzt fejlesztésekre.

Kovács Hont Imre

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.