Ideiglenes megoldások a városközpontban

104

A levegőben lógó vezetékek földbe helyezését április végén kezdték el a székelyudvarhelyi városközpontban. A kivitelező féléves határidőt kapott a beruházásra. A több mint másfél hónap alatt csak a Bethlen Gábor utcában zajlott a munka, és még ott sincs teljesen kész. Hátravan még a Városháza és a Márton Áron tér, illetve a Kossuth Lajos utca.

Aszfaltcsíkok, egyszerű oszlopok. Vannak, akik mást vártak Fotó: Asztalos Ágnes

Szakaszos munkát ígért a kivitelező Electroprecizia Rt., azaz részletekben végzik el az aknák kialakítását, a vezetékek földbe helyezését, és amint egy szakaszon befejezték, az utcát vissza is állítják az eredeti állapotába. Ez történt meg a napokban a Bethlen Gábor utcában, ahol leaszfaltozták a feltört részeket, a járda végre járhatóvá vált a gyalogosok számára, a babakocsival és a kerekes székkel közlekedők is könnyebben tudnak haladni.

Van, aki csalódott
Felállították az új lámpaoszlopokat is, az aszfaltcsíkok után ez a tény máris felerősítette a kritikus hangokat. A nagy beruházás rajtjánál ugyanis elhangzott, hogy egyúttal a betonpóznákat is kicserélik a történelmi városrész hangulatához illő elemekre. Balázs Attila, a Civilek az Örökségért Mozgalom vezetője a Facebook közösségi portálon adott hangot csalódottságának, véleménye szerint nem lenne szégyen tanulni a sepsiszentgyörgyi, csíkszeredai példákból.
A lámpaoszlopok első látásra nagyon hasonlítanak a korábban oly sokszor kifogásolt Márton Áron téri elemekre, bár az illetékesek szerint a lámpatestek felhelyezése után nyerik el végső formájukat.
A városháza tegnap közleményt adott ki a témában, amely szerint „a villanyoszlopok kérdésében az elmúlt években számos alkalommal folytak politikai viták, ezért a hivatalba lépésekor tett vállalása szerint járt el Gálfi Árpád polgármester, miszerint a városfejlesztést nem politikai, hanem szakmai javaslatok mentén valósítja meg. Ennek szellemében a hivatal munkatársai, valamint független külső szakemberek véleménye alapján született döntés. Többszöri konzultációt követően, a Schréder márkájú oszlopok és lámpatestek mellett döntöttek, RAL 7031-es, szürke színben.” Ezek nem „historizáló”, de mégis „környezetbe illő”, egyszerű, íves karú lámpaoszlopok, simléderes lámpatestek.

Okosak és költöztethetők
A nagy léptékű beruházást, a vezetékek földbe helyezését a villamossági vállalat kezdeményezte saját költségvetésből. Ehhez a projekthez csatlakozott a város, és bevont még számos olyan céget, amelynek a vezetékei ugyancsak a föld felett futnak (telekommunikáció, kamerarendszer, stb.). Tehát a város beruházó is, ugyanakkor koordinálnia kell ezt a sokszereplős munkát. Ezt már Jakab Attila városmenedzser ma­gyarázta lapunknak, majd rávilágított, hogy így mindenféle kábel a föld alá kerül, továbbá csatornákat is kialakítanak a később csatlakozni kívánóknak, és egyben a városközpont közvilágítását is fejlesztik.
– Nem adtuk fel a nagy tervünket, a történelmi városközpont teljes rehabilitálását. Egységes elképzelés, majd terv kialakításához viszont elengedhetetlen a zonális rendezési terv (PUZ) elkészítése, amelyre pénzt különítettünk el, és hamarosan nekikezdünk. Terveink szerint a történelmi övezet arculatának kialakítása után egyedi, a városra jellemző, korabeli jegyeket magukon hordozó lámpaoszlopokat és lámpatesteket telepítünk a központba. A most felszerelt póznák akkor átkerülnek más övezetekbe – mondta a városmenedzser.
Addig viszont – a hivatal közleménye szerint – „a műemlékvédelemben ilyen esetekben használatos semlegesség elvének követése mellett döntött az illetékes bizottság. Stílusukban teljesen minimalista oszlopok és lámpatestek kerülnek ilyenkor a történelmi övezetekbe. Olyan elemeket választottak, amelyek formájukban utalnak a történelmi lámpaoszlopokra, illeszkednek a történelmi övezetbe, de csak másodlagos, semleges, nem szembetűnő részei lesznek a városközpontnak”.
Jakab Attila kiemelte, hogy úgynevezett okos világítótestek kerülnek az oszlopokra, amelyek fényérzékelő szenzorral rendelkeznek és távvezérlésűek. Térköves burkolatról is csak akkor lehet szó a központi részeken, ha már elkészült az egységes koncepció – derült ki beszélgetésünkből.

A városvezetés sem elégedett
A Bethlen Gábor utca után a városháza előtt folytatják a munkát. Egyelőre nehéz elképzelni, hogy a kivitelező által hangoztatott négy hónap alatt pont is kerüljön a végére. Jakab Attila városmenedzser elmondása szerint a városvezetés sem elégedett a haladással, de – mint fogalmazott – fontosabb a minőség, mint az, hogy hamar végezzenek. Azon az oldalon, amelyen a kivitelezés folyik, a fővállalkozó Electroprecizia Rt. mellett több alvállalkozó is részt vesz a beruházásban, a másik oldalon pedig összesen 7 cég vezetékeit kell „befogadni” a föld alatti csatornákba.
– Mindez magasfokú összehangolást, rengeteg egyeztetést igényel. Többek között ez is okozza a lassúbb ütemű haladást – vélekedett a városmenedzser.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek