Időközi választás Madéfalván

165

A Legfelsőbb Ítélő és Semmítőszék jogerős döntéssel visszautasította Szentes Csaba madéfalvi polgármester fellebbezését az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) 2014-ben meghozott határozata ellen, és ennek következményeként megszűnt Szentes Csaba polgármesteri mandátuma. Antal Attila, Csíkszereda volt alpolgármestere összeférhetetlenségi ügyében is hasonló döntés született, de mivel ő jelenleg nem tisztségviselő, a végzés nem jár különösebb következményekkel.

Szentes Csaba. Végső döntés Fotó: László Róbert

Két évvel ezelőtt, 2014-ben az ANI megállapította, hogy Szentes Csaba polgármester esetében összeférhetetlenség áll fenn – foglalta össze Pănescu Adrian, a prefektusi hivatal szóvivője a tényállást. – A polgármester megfellebbezte ezt a döntést minden lehetséges szinten, így jutott el másfél év alatt a Legfelsőbb Ítélő és Semmítőszékig, amely októberben végleges döntést hozott, és elutasította Szentes Csaba fellebbezését.

Az alpolgármester vezeti a községet
Pănescu Adrian elmondta, hogy ennek következtében Szentes Csaba polgármesteri mandátuma megszűnt – az erre vonatkozó rendeletet a napokban bocsátotta ki a prefektus.
Szentes Csaba esetében az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség 2014 júniusában állapította meg az összeférhetetlenséget, azzal indokolva a megállapítást, hogy a polgármester egyéni vállalkozói engedéllyel rendelkezik, és ezzel sérti a 161/2003-as törvényt, amely szerint a tisztség összeférhetetlen az egyéni vállalkozói minőséggel.
Madéfalva községet pillanatnyilag az alpolgármester vezeti mint polgármesteri jogkörökkel felruházott alpolgármester, tudtuk meg a prefektusi hivatal szóvivőjétől, aki azt is elmondta, hogy a mandátum megszüntét a prefektusi hivatal közölte a belügyminisztériummal, a fejlesztési minisztériummal és az Állandó Választási Hatósággal. Az időközi választások kiírásáról majd a kormány dönt.
Szentes Csaba nem kívánt nyilatkozni, arra hivatkozva, hogy a helyi RMDSZ-ben tárgyalások folynak a továbbiakról, s döntésükről a későbbiekben számolnak be a sajtónak.

„Tudomásul kellett vennem”
– Én teljesen méltánytalannak és jogtalannak tartottam az eljárást, ezért a végsőkig fellebbeztem – válaszolta kérdésünkre Antal Attila, Csíkszereda volt alpolgármestere –, de utólag tisztába kerültem vele, hogy a jog betűje szerint semmi esélyem sincs, tudomásul kellett vennem, hogy ez van, így most nem ért meglepetésként a végzés. De bevallom, nagyon rosszul éltem meg 2014-ben, amikor szembesültem ezzel a helyzettel, hogy 11 év munka után egyik napról a másikra az utcára kerülhetek…
Antal Attila esetében 2014 februárjában állapított meg összeférhetetlenséget az ANI, amiatt, hogy 2008. június 20. és december 13. között az alpolgármesteri tisztséggel párhuzamosan egy – pszichológiai rendelő létrehozása céljából alapított – cég ügyvezetője is volt, bár ott nem dolgozott és jövedelmet sem szerzett.
– Ha most alpolgármester lennék, az lenne a következménye, hogy felmentenének a tisztségemből – mondta Antal Attila –, ugyanakkor a legfelsőbb bíróság döntésétől számítva három évig nem tölthetek be semmiféle vezető-, illetve ellenőrző funkciót a közszférában.
A volt alpolgármester úgy tudja, hogy a törvény értelmében akkor is felmentik tisztségéből az érintett személyt – amennyiben éppen tisztségben van–, ha csak egyetlen napig is állt fenn az összeférhetetlenség.
– Már kezdetben látszott, hogy az ügy el fog húzódni – jegyezte meg Antal Attila.
– 2014-től folyik a pereskedés. Úgy ítéltem meg, hogy a választókat nem lehet megtéveszteni, és hogyha bizonytalanság övez, ha beláthatatlan következményekkel járhat a megválasztásom, ezzel nem lehet játszani, többek között ezért sem vállaltam újabb mandátumot.
Pănescu Adrian közölte, hasonló ANI-döntésekről egyelőre nincs tudomásuk a megyében. A jelenlegi választottak esetében fennálló esetleges összeférhetetlenségek ellenőrzése még tart.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek