Huszonhét mérkőzés másfél hónap alatt

88

Kevéssel több mint egyharmada zárult le a hazai jégkorong­bajnokság 2017/2018-as idény alapszakaszának. Az óév utolsó előtti napján Brassóban a 63. alapszakaszmeccset játszották, ma pedig folytatódik a pontvadászat. A Csíkszeredai Sportklubnak még hat pontra van szüksége az alapszakasz-győzelemhez, a Steaua egy jó hajrával elméletileg még elcsípheti a rájátszást. Összeállításunkhoz a Román Jégkorong Szövetség honlapját vettük alapul.

Egykor rangadónak számított a Sportklub – Steaua találkozó. Idén könnyű ellenfélnek bizonyultak a bakák Fotók: László F. Csaba / archív

Noha az eredeti tervek szerint egy hónap múlva kellene záruljon a 2017/2018-as hazai jégkorongbajnokság alapszakasza, ez egyelőre nem tűnik reálisnak, hiszen ehhez harminc nap alatt huszonhét meccset kellene lejátsszon a pontvadászatban részt vevő hat csapat. Négy csapat saját jégpályáján rendezheti mérkőzéseit, kettő pedig majdnem minden alkalommal vendég: a Steaua Brassóban játssza hazai találkozóit, míg a Sportul Studențesc aktuális ellenfelénél tölti be elméletileg a rendezői szerepet.
Az alapszakasz során a legserényebbnek a Csíkszeredai Sportklub bizonyult, a kék-fehérek huszonöt meccsen vannak túl és mindössze hat pont kell Leo Gudas legényeinek ahhoz, hogy meg is nyerjék a pontvadászat első részét. A legkevesebb találkozót, mindössze tizenhatot a Brassói Corona játszott, a címvédő így szűk egy hónap alatt tizennégy meccset kellene letudjon, ami egyelőre lehetetlennek tűnik. A barcaságiak egyébként az alapszakasz második helyére pályáznak, ám jelenleg az előttük álló Dunărea és Progym ellen nyolc összecsapásuk van még hátra, a gyergyószentmiklósiak ellen éppen ma lépnek jégre hazai környezetben.
A Progym és a Dunărea közötti párharcban a gyergyószentmiklósiak állnak jobban és nekik lesz könnyebb az alapszakasz hátralévő része is. Mindkét csapat 21-21 meccset játszott, a Progym tizennégy, a Dunărea tizenegy meccsen szerzett pontot, és még kétszer játszanak egymás ellen.
A galaciaknak fel kell kötniük nagyon a gatyát, ha rájátszásba akarnak jutni, hiszen a Steaua egy sikeres hajrá esetén el is kerülheti a Duna-parti alakulatot. A Dunărea számára az alapszakasz-hajrá nagyon nehéz lesz, hiszen háromszor mennek a Coronához, egyszer a Progymhoz és egyszer a Sportklubhoz játszani, míg otthon kétszer fogadják a brassóiakat, és egy-egy alkalommal a csíki, illetve a gyergyói csapatot. Ehhez képest a Steauának van két meccse a Sportul Studențesc, kettő a Progym, kettő a Corona és egy a Sportklub ellen. Jelenleg nyolc egységgel vezet a Dunărea a Steaua előtt, ám a fővárosiak biztosan behúzzák a Sportul ellen a hat pontot, így amennyiben a Duna-partiak minden meccsüket elveszítik, a „bakák” pedig lopnak még három pontot a Corona–Sportklub–Progym triótól (utóbbitól egyszer már sikerült), akkor a galaciak nem jutnak a rájátszásba.

A Galaci Dunãrea ellen még kétszer játszik az alapszakaszban a Sportklub

Statisztikai adatok
Az eddig lejátszott hatvanhárom alapszakaszmeccsen 768 gól született, ez pedig 12,1-es meccsenkénti gólátlagot jelent. Csak a Sportklub jutott kétszáz lőtt gól fölé, és csak a Sportul nem érte el a százat – sőt az ötvenet sem. A kapott gólok tekintetében a Sportul vezet: 101-gyel kaptak többet, mint az első négy helyezett. A Sportklub hokisai átlagban 8,24 gólt lőttek meccsenként, a Progym 7,76-nál tart, a Dunărea 7, a Corona 6,45-ös meccsenkénti lőtt gólátlaggal rendelkezik. A legjobb védelme a Sportklubnak van, a kék-fehéreken kívül csak a Coronának sikerült három alatti kapott gólátlaggal teljesítenie eddig.
A kanadai táblázat első három helyét légiósok foglalják el. Radim Valchar 52 ponttal vezet, a Sportklub cseh légiósa lőtte a legtöbb gólt – 24-et –, és ő jegyezte a legtöbb asszisztot – 28-at – is, valamint az övé a legjobb plusz-mínusz mutató is (+45). A csíkiak csatárát sorban két Progym-játékos, Vacláv Novak és Dimitri Nimenko követi a kanadai táblázaton, előbbi 42 (21/21), utóbbi 34 (14/20) pontot szerzett. A hátvédek közül a gyergyóiak edző-játékosa, Pavlo Boriszenko a legeredményesebb 21 (10/11) ponttal.
Büntetések terén három Steaua-hokis vezet, Berdilă 80, Ștefan Gabriel 64, Florin Creangă 60 percet volt büntetve.
Kapusok tekintetében az első két helyet a Sportklub hálóőrei foglalják el, Onodi Ottó 91,1%-os, míg Ruczuj Gellért 90,8%-os hatékonysággal védett. A hálóőrök tekintetében a progymos Szakács Szabolcs töltött a legtöbb időt a jégen, összesen 1046 percet és 10 másodpercet.

Tévés meccs
Ma este 18.30-tól játsszák az idei év első hazai meccsét: Bras­sóban a Corona a Gyergyó­szent­miklósi Progym csapatát fogadja. A találkozót a Digi Sport 3 élőben közvetíti.
A héten a main kívül több találkozó nem lesz, ám január 11. és 21. között tizenegy találkozót rendeznek majd az alapszakaszban.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.