2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

Huszonegyedik századi körülmények megteremtése a cél

Az ivó- és szennyvízhálózat kiépítését tartja a legsürgősebb megvalósításra váró feladatnak Zsombori Levente, Felsőboldogfalva község polgármestere. Ugyanakkor utak és járdák fejlesztésére is nagyobb hangsúlyt fektetne a községhez tartozó 11 falu mindegyikében. A község ügyes-bajos dolgairól kérdeztük a frissen megválasztott elöljárót.

– Hogyan látja a község helyzetét polgármesterként?

– Úgy gondolom, hogy polgármesternek lenni hivatást jelent. Együtt kell működni a község intézményeivel annak érdekében, hogy fejlődést lehessen elérni. Első lépésként próbáltam az elmúlt időszakban felmérni a község helyzetét, hiszen erre idáig nem nagyon volt lehetőségem, és egy rövid, illetve hosszú távú fejlesztési stratégiát kidolgozni. Ugyanakkor lakossági fórumok szervezését is szeretném, hogy felmérjük a lakosság igényeit, és egyfajta fontossági sorrendet is fel tudjunk állítani. 

– Melyek a legfontosabb teendők?

– Felsőboldogfalva község 11 faluból áll, és elég sok probléma van, amit meg kellene oldani. A fejlesztések nagyon el vannak sajnos maradva. Sok helyen, ahol le vannak fektetve a szennyvízhálózat vezetékei, be kellene fejezni a munkát, máshol pedig bővíteni kellene a hálózatot. Ez nagyon sürgető probléma. Az ivóvízhálózat bővítését, pontosabban a városi víz bevezetését is meg kellene oldani azokban a falvakban, ahol egyáltalán nincs még vezetékes víz. A mellékutcák aszfaltozása és fedett sáncok kialakítása is a prioritási listán van, akárcsak a gázhálózat kiépítése. Van olyan településünk, hogy még egyáltalán nincs lefektetve a fővezeték sem, de olyan is van, ahol már tíz éve benne van a földben, de a munkálatok tovább nem voltak folytatva. Mindezek mellett a gyalogosok biztonságára is nagyobb hangsúlyt helyeznénk, hiszen itt elég nagy az autósforgalom. Terveinkben van egy rendezvényterem építése is Bikafalván, hiszen a faluban 30 éve még kultúrotthon sincs, így nincs, ahol egy összejövetelt megtartani, most ezen is változtatnánk. Makadámutakat aszfaltoznánk és a régi aszfaltozott utakra koptatóréteget is leterítenénk, mert már felújításra szorulnak, kigödrösödtek. A földterületek tulajdonjogának tisztázása is hátravan, és egy bicikliutat is építenénk Bögöz határától mintegy 5 km hosszúságban, összekötve a községeket Székelyudvarhellyel. A falvak utcáinak telekkönyvezésére is égető szükség lenne, mivel amíg azok nincsenek rendben, nem lehet aszfaltozni és semmiféle más korszerűsítési munkálatokat sem végezni. Teendő elég sok van, van mit csinálni bőven. 

– Mihez fog hozzá előszőr?

– Legelsők között a szennyvízhálózat befejezése lenne a legégetőbb megoldásra váró probléma. Van egy Ócfalva, Bikafalva, Boldogfalva, Hodgya, Farcád szakasz, ahol már le van rakva a fővezeték 2008 óta. Ezen a szakaszon kellene befejezni a munkát. Azt szeretnénk, hogy visszanyomassuk a székelyudvarhelyi tisztítóállomásra a szennyvizet, meglátásom szerint egyszerűbb és gazdaságosabb is lenne, minthogy mi építsünk egy újabb tisztítóállomást. Közel vagyunk a városhoz, így ez reális megoldás lehetne, ezzel kapcsolatosan készülök tárgyalásokra az illetékesekkel.

– Mi az, amit folytat elődje munkájából?

– Megvalósításra vár az ivóvízhálózat bővítése, ezt mindenképp folytatni szeretném. Lengyelfalván igaz, hogy kiépítették a Kisvíz program keretében, de ott nem jó a víznek a minősége, ezzel is kezdeni kell valamit. Árvátfalvára szükséges lenne kivezetni, mert a faluban egyáltalán nincs víz. Egész nyáron az emberek hordták a vizet a háztartásokba, hol Boldogfalváról, hol Udvarhelyről. Sándorfalván szintén így van, igaz, hogy ott van egy olyan forrás, ami el tudná látni a falut, ide minél hamarabb le kell fektessük a gerincvezetéket, mert ha az már megvan, rá tudnának csatlakozni és megoldódna a probléma. Ezek már évek óta húzódó problémák, és nem lehet tovább halogatni. Mindezek mellett számos elmaradt vagy félbehagyott munkálatot meg kell valósítsunk ahhoz, hogy a községhez tartozó 11 falu mindegyikében huszonegyedik századi körülményeket tudjunk teremteni. 

– Milyen a kapcsolata az önkormányzati testülettel?

– Szeretnék hatékonyabban dolgozni, hogy több mindent megvalósítsunk, mert munka van bőven. Úgy látom, hogy bár színes a testület, de fogunk tudni együtt dolgozni. Túl vagyunk már az első tanácsülésen is, ezért gondolom, hogy zökkenőmentesen tudunk majd a jövőben együtt működni a község fejlődéséért. Én mindenképp nyitott vagyok és csapatban gondolkodom az önkormányzati képviselőkkel, pártszínezettől függetlenül, mivel így gyorsabban lehet eredményeket is elérni. Ugyanakkor nagyon fontosnak tartom, hogy a helyi források mellett országos és európai uniós forrásokra is pályázzunk, hogy hatékonyabban tudjunk fejlődni. 

Kapcsolódó cikkek:

14,343RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb