Húszezer gazdának fizetik a területalapú támogatást

55

Megkezdte a 2015-ös területalapú támogatások kifizetését az APIA. Az ügynökség – három különböző támogatási jogosultság nyomán – két héten belül több mint húszezer Hargita megyei gazda számlájára juttatja el a pénzt. Közülük 1200 gazdálkodó már a héten ellenőrizheti folyószámláját.

20 544 Hargita megyei gazda várományosa a tavalyi területalapú támogatások összegeinek. Kifizetési rajt Fotó: Domján Levente
20 544 Hargita megyei gazda várományosa a tavalyi területalapú támogatások összegeinek. Kifizetési rajt Fotó: Domján Levente

Húszezernél is több – egészen pontosan 20 544 – gazda számára indította el, vagy pedig készítette elő a tavalyi esztendőre járó területalapú támogatási összegek folyósítását a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) – közölte hétfőn lapunkkal Haschi András, az intézmény igazgatója.
Kifejtette, a megyei ügynökség felterjesztése nyomán az APIA bukaresti központjában ezernél több Hargita megyei gazda nevére már a pénzátutalási megbízást is kitöltötték, így bankszámláikon néhány munkanapon belül, várhatóan még a héten megjelenik a három támogatási jogcímből – az egységes területalapú alaptámogatásból (SAPS), a redisztribúciós támogatásból, illetve a szántóföldekre járó átmeneti nemzeti kiegészítő támogatásból (ANT 1) – eredő összeg.
– A hét elején már 1265 gazda részére állították ki az OP-t, ami azt jelenti, hogy a bankjuk felé elindult a pénz. További
12 260 gazdának már lezártuk a kifizetési dokumentumait, ez szintén azt jelenti, hogy a nevükre a napokban ugyancsak kiállítjuk az átutalási megbízást. E fölött még napirenden van, azaz a megyei APIA részéről befejeztük 7019 gazda kifizetésének előkészítését. Gyakorlatilag az érintett 20 000 Hargita megyei gazda két héten belül a bankszámláján keresztül kézbe veheti az őt megillető támogatást – részletezte lapunknak Haschi.
Ami a támogatási összegeket illeti, egységes földalapú támogatás (SAPS) gyanánt a gazdák hektáronként 79,74 euróra, azaz a törvény alapján figyelembe vett 4,4176 lejes átváltási árfolyam alapján hektáronként 352 lejre számíthatnak. A redisztribúciós támogatás nyomán az 1–5 hektáron gazdálkodók hektáronként 5 eurós, vagyis 22 lejes, míg az 5–30 hektárt művelő gazdák 51 eurós, azaz hektáronként 225,6 lejes támogatásban részesülnek, amit a SAPS-hoz hozzáadva folyósít az APIA. A szántófölddel rendelkező gazdáknak ezenkívül még a hektáronkénti 19,19 eurós, azaz 85 lejes nemzeti kiegészítő támogatást is folyósítják – sorolta a kifizetési ügynökség Hargita megyei igazgatója.
– Természetesen, akik korábban előlegben részesültek, ezúttal csak a támogatás fennmaradó hányadát kapják meg. SAPS-előleget Hargita megyéből 12 ezer támogatásigénylő kapott – jegyezte meg Haschi András.
A hegyvidéki övezeteknek megállapított támogatásra, az agrár-környezetgazdálkodási csomagokra, valamint a zöldítési, illetve a fiatal gazdáknak járó különtámogatás folyósítására azonban a jogosultaknak még továbbra is várniuk kell. Az említett támogatási címek kifizetési ütemezéséről az APIA megyei vezetője egyelőre nem tudott konkrét információkkal szolgálni.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.