Húsz évüket ünneplik

Egészségbiztosítási pénztár

142

1999 április elsején kezdte el tevékenységét a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár, miután 1999 január elsején az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is létrejött.

Két évtizede kezdte el működését. Folyamatos fejlődés

Az évforduló alkalmával ki­adott közleményében a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár rámutat, akkor egy olyan egészségügyi rendszer nagy részének a finanszírozását vették át, amely instabil volt és a széthullás veszélye fenyegette: a kommunizmus alatt működött struktúrákat még nem váltotta fel teljesen az egészségügyi ellátás új szerkezete.
A pénztárnak az egészségbiztosítási hozzájárulások begyűjtésében, az egészségbiztosítási alap felhasználásában is számos új alapelvet kellett meghonosítania. „Egy felületes elemzés is rávilágít arra, hogy működésének húsz éve alatt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jelentős előrelépést ért el a lakosság egészségügyi szükségleteinek fedezése terén. Míg a működés első évében az intézmény kevesebb mint egymilliárd eurós költségvetéssel rendelkezett a gyógyszerek, gyó­gyászati eszközök és egészségügyi szolgáltatások biztosítására, addig jelenleg több mint hétmilliárd eurós az éves költségvetés. (…) Bár a költségvetés még nem fedi teljesen az egészségügyi szolgáltatásokra vonatkozó igényeket, nagy az ugrás, annál is inkább, hogy a román egészségügyi rendszer éves finanszírozásának a növekedése messze meghaladja az országban az elmúlt húsz évben tapasztalt gazdasági növekedés mértékét” – olvasható a közleményben.
Eszerint a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár költségvetése is folyamatosan növekedett: tavaly 443,41 millió lej volt, szemben a 2009-ben kapott 177,87 millió lejes költségvetéssel. A működés első évében 61,72 millió lejes költségvetése volt a megyei pénztárnak.
A megyei pénztár 365 egészségügyi szolgáltatóval áll szerződésben, többek között 146 háziorvosi rendelő, 29 szakorvosi rendelő, 37 fogorvosi rendelő, 65 gyógyszertár számára térítik meg az egészségbiztosítással rendelkezők számára ingyenes szolgáltatások árát.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek