2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Húsz év a hagyományok védelmében

Megalakulásának huszadik évfordulóját ünnepelte a hétvégén a Romániai Magyar Népművészeti Szövetség Csíkszeredában és az alsócsernátoni Haszmann Pál Múzeumban felállított kopjafánál. Az ünnepi közgyűlésen számba vették az eddigi eredményeket, díjakat, ugyanakkor megfogalmazták annak szükségességét, hogy a népművészeti termékeket Erdélyben zsűrizzék.

Népművészek a csíkszeredai városháza gyűléstermében. Számba vették a húsz év alatt közösen elért eredményeket Fotó: Háromszéki Eszter
Népművészek a csíkszeredai városháza gyűléstermében. Számba vették a húsz év alatt közösen elért eredményeket Fotó: Háromszéki Eszter

Lehet, hogy Háromszéken jött létre a szövetség, de kétségtelen, Csíkszeredá­ban kell legyen az egyik központja – jelentette ki a Romániai Magyar Népművészeti Szövetség megalakulásának huszadik évfordulója alkalmából tartott ünnepi közgyűlés megnyitóján Antal Attila, Csíkszereda polgármesteri jogkörökkel megbízott alpolgármestere. Kiemelte: a családi hangulatú országos szervezet nagyon sok mindent ötvöz, sűrít, ami fontos fogódzó lehet az itt élők számára.

Erőt a megújuláshoz
Hozzátette, 2004 óta a város és megye vezetői nemcsak kijelentések szintjén karolták fel a szövetséget, hanem igyekeztek teret adni munkájuk megjelenítésére. Antal Attila kifejtette, a teljes mentalitásváltáshoz egy közösségen belül 40 évre van szükség, és a népművészeti szövetség megalakulása óta eltelt ennek fele. A kérdés szerinte most az, hogy képes-e megújulni a szervezet, a megfáradt emberek helyett jön-e új erő, és képes lesz-e a változó körülmények között képviselni azt, amiért hajdanán létrejött. Az alpolgármester úgy vélte, az elmúlt időszak eseményei nem adnak okot, hogy optimista, bizakodó jelmezt vegyen fel, ugyanakkor fanyalogni sem szeretne, de úgy gondolja, hogy tizenegy éve, amióta végzi ezt a munkát, soha ennyire nem volt szükség arra, hogy tiszta értékek mentén, hiteles emberekbe kapaszkodjanak.

Kulturális szakképzés indul
Széman Péter, az Erdélyi Közművelődési Egyesület elnöke sem érkezett üres kézzel a születésnapra: elmondta, az RMDSZ-szel és a budapesti Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködve hamarosan kulturális szakképzést indítanak, illetve tájékoztatta a résztvevőket a hamarosan létrejövő Erdélyi Értéktárról, amely a magyar hungarikum-törvénynek megfelelően rendszerezi a helyi értékeket, és a helyi értékek feltárásához a jelenlévők segítségét is kérte.
A hagyományok védelmében eltöltött húsz évet a szövetség elnöke, Szatmári Ferenc idézte fel a különböző régiótalálkozókon, közgyűléseken, táborban, vándorkiállításokon, konferenciákon készült fényképek segítségével. A megvalósult célok közül kiemelte a barátságot a tagok között, a hagyományőrzést, viszont elmondta, Erdély elismert nagyhatalom a népművészet terén, de nem mindig sikerül élni vele és megmutatni, ezért néprajzosok segítségével, a közösségi értékeknek megfelelően, igényesebb szakmaisággal kellene megújítani a népművészetet, és az elkötelezettség fontosságát hangsúlyozta a kultúra valamennyi területén. Számba vette a szövetség által kiadott könyveket, ugyanakkor kilátásba helyezte a Forgórózsa nevű, négy évig megjelenő kiadvány újraindítását.

Erdélyi zsűrit szorgalmaznak
A hozzászólások során képzésekről, pályázási lehetőségekről tájékoztatták az egyesület tagjai egymást, ugyanakkor megfogalmazták annak a szükségességét, hogy bevonzzák a fiatalokat a szövetségbe, illetve, hogy a népművészeti munkákat Erdélyben zsűrizzék, ugyanis Magyarországon nem mindig értik az itteni népművészeket.
Szatmári Ferenc elmondta: a 93 alapító tag közül 13-an elhunytak, 18-an pedig ma is aktívan részt vesznek a szövetség munkájába. Őket oklevéllel tüntették ki a közgyűlésen, ugyanakkor három Népművészetért-díjat adtak át: a legtevékenyebb és legsok­oldalúbb tevékenységet folytató egylet, a Domokos Pál Péter Hagyományőrző Egyesület számára, amely péntek este ünnepelte megalakulásának 15. évfordulóját, az oktatás területén a Szorgos kezek sepsiszentgyörgyi csoportot megszervező Vinkler Arankának, és a legtevékenyebb önkéntes, Suba Gyöngyvér számára, aki szívén viseli a nyárádmenti népművészek sorsát.
Az ünnepi közgyűlést követően a szövetség tagjai Alsó­csernátonba látogattak, ahol ezelőtt húsz évvel megalakult a főleg fafaragókat tömörítő szövetség. Ennek emlékére a Haszmann Pál Múzeum udvarán csíkszeredai fafaragók által, Szabó Zoltán vezetésével készített kopjafát avattak és koszorúztak.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,337RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb