Húsz csapat küzd a serlegért

29. Erdélyi Labdarúgó Diákkupa Székelyudvarhelyen

42

A hétvégén a székelyudvarhelyi Városi Sportcsarnokban zajlik az egyik legrégibb és legszebb hagyományokkal rendelkező amatőr ifjúsági sportesemény. Idén húsz csapat küzd a vándorserlegért. A szervezők szerint az Erdélyi Labdarúgó Diákkupa több mint sportesemény, rangos helye már biztosított a Kárpát-medencei magyar focitörténelemben.

Az ELDK tavalyi dobogós csapatai

Nem csupán szokványos megmérettetést jelent a székelyudvarhelyi amatőr sportrendezvény, nem egyszerűen labdarúgás, ahol a rangsor a fontos, hanem valóságos magyar (foci)történelem, a Kárpát-medencei magyar ifjúsági összefogás, az együtt gondolkodás és a sport terén tenni akarás megvalósítása, számtalan maradandó emlék és barátságok születése is – áll a 25. évfordulót megörökítő réztáblán. A hagyományos év végi időpontban idén is Székelyudvarhelyre érkeznek az Erdélyi Labdarúgó Diákkupa (ELDK) megszokott résztvevői, illetve további Kárpát-medencei városok magyar egyetemista labdarúgói. A bajnokságon húsz csapat verseng majd öt csoportban, melyek sorsolását ma 20 órától tartják a Siculus Ifjúsági Ház konferenciatermében. Holnap reggel 8 órától késő estig zajlanak a csoportmérkőzések, vasárnap pedig szintén 8 órától a helyosztók és az egyenes kiesési szakasz következik, a trófea átadása 17 óra körül lesz. Az ELDK mérkőzéseire ingyenes a belépés, az eredményeket a bajnokság Facebook-oldalán lehet majd követni.
A közel harmincéves sorozatot néhány évig a Brassói Magyar Diákszövetség (BMDSZ) szervezte, majd a lebonyolítást átvette az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF) és az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ), a huszadik rendezvény óta pedig a diákszövetség helyébe a Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége (MISZSZ) lépett. 2018-ban tovább bővült a szervezők köre, a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) is csatlakozott az ELDK csapatához. A huszonkilenc éves történet a forradalom évét követő első decemberben, 1990-ben kezdődött a székelyudvarhelyi Városi Sportcsarnokban, ahol azóta minden egyes ELDK zajlott.
Az Erdélyi Labdarúgó Diákkupa története 1990-ben a Kolozsvári Góbék győzelmével kezdődött. Ezt követően temesvári hegemónia jellemezte a diákkupát, hét alkalomból hatszor temesvári csapat győzedelmeskedett (Temesvári Hidegzuhany 1991, Temesvári Bolyai 1993, Temesvári Góbék 1994–1997). Az utolsó temesvári győzelem után egy kivétellel (Marosvásárhelyi More Bestiarum 2002) csupán nagyváradi és kolozsvári csapatok diadalmaskodtak. A 2003-tól szervezett diákkupák felváltva hozták a kolozsvári és a nagyváradi győzelmeket, ebből az időszakból a Kolozsvári Góbék és a Nagyváradi Zsukások versengése említésre méltó, ők felváltva vihették haza a vándorserleget (Ko­lozs­vári Góbék 2005, 2007, Nagyváradi Zsukások 2006, 2008, 2009). A nagyváradi hegemóniát az ifjúság lendülete és játéktudása törte meg: 2010-ben és 2011-ben az Ifjúsági Sepsi csapata vitte el a vándorserleget. 2012-ben a Csíkszeredai Sapientia csapata állította meg a kétszeres győztest, 2013-ban tőlük hódította vissza a serleget az Ifjúsági Sepsi csapata. 2014-ben – a 25 éves jubileum évében – először az ELDK történetében magyarországi csapat emelte magasba a trófeát, melynek tagjai igazi sportemberekhez méltóan lepték meg a szervezőket: az ELDK vándorserlegét felújították, csinos talapzatot kapott, amelyre az összes eddigi győztes nevét felvésették olyan módon, hogy hely marad még legalább 25 ELDK-győztesnek is. 2015-ben a More Bestiarum 2002-es győzelme után ismét Marosvásárhelyre került az ELDK kupája, 2016-ban a F.R.Ady csapata megvédte címét, így ismét ők hozták Székelyudvarhelyre a vándorserleget. 2017-ben első ízben a Young Boys csapata győzedelmeskedett, övék lett az ELDK vándorkupája, így a szervezők várják őket idén is, hogy megvédjék címüket.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek