Húsz beteg igénylését jóváhagyták

Testbe ültethető cukorszintmérő

131

Hargita megyéből eddig húsz cukorbeteg számára engedélyezték a kolozsvári központban a cukorszint állandó mérését biztosító készülékek beszerzését, illetve beültetését.

Akár telefonon is követhető a vércukorszint alakulása. Ma már könnyebb Fotó: pixabay.com

Mint arról korábban beszámoltunk, a cukorbetegek ellátására működő országos program keretében modern, a cukorszint állandó mérését biztosító ellenőrző készülékeket, illetve szenzoros, a cukorszintet is mérő inzulinpumpákat kaphatnak ingyenesen az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek.
A készülékeket regionális központokban lehet kérni, Hargita megyéből Kolozsvárra kellett küldeni az összeállított ügycsomókat. A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár közleménye szerint a megyéből eddig 37 igénylést tettek le vércukorszintmérő készülékekre.
Közben elkezdődött a január 14-ig benyújtott igénylések elemzése is, 25 esetben a döntést is kiközölték Kolozsvárról: húsz beteg számára megítélték, öt esetében elutasították a készülékek beszerzését – tájékoztatott a pénztár.
Közlésük szerint azon betegeket, akik megkapták a jóváhagyást, telefonon értesítik majd, és időpontot egyeztetnek számukra a készülékek beültetésére, ezeket a modern műszereket ugyanis beültetik az emberi testbe.
A készülékek beszerzése folyamatban van, a beültetésüket Kolozsváron végzik el, a beteg állapotát pedig a helyi kezelőorvos követi tovább. A betegek számára mind a műszerek beszerzése, mind pedig a beültetés ingyenes, és várhatóan az életminőség javulását eredményezi azáltal, hogy szúrás nélkül lehetővé teszi a vércukorszint folyamatos követését. Mint megtudtuk, többnyire cukorbeteg gyermekek számára igényelték és hagyták jóvá a vércukorszintmérők beültetését.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek