Húsvétra készülnek a juhosgazdák

64

Természetesen már elkezdődött a húsvéti időszakra való felkészülés, de a bárányhús idei árát még számos tényező befolyásolhatja – vélekednek a gyergyószéki juhosgazdák.

Idén sem vár jobb sors a bárányokra. Még néhány tényező befolyásolhatja a hús árát Fotó: Domján Levente

Nem minden juhosgazda készül a húsvéti időszakra – jegyezte meg lapunk érdeklődésére Gáll József, a Gyer­gyói Juhtenyésztők Egyesületének elnöke –, vannak ugyanis olyan gazdák, akik kimondottan húsvétkor értékesítik a bárányokat, de mások azt tartják előnyösebbnek, ha az állatok később fiadznak, és csak nyáron adják el a bárányokat. Gáll József hozzátette: a húsvétra készülő juhosgazdák közül szinte mindenki januárban ellett bárányokat értékesít.
A Gyergyóditrói Juhtenyésztők Egyesületének – amelynek egyébként a gyergyószárhegyi és a gyergyóremetei gazdák is tagjai – elnöke, Fülöp László rámutatott: természetesen el kívánják adni a bárányokat húsvétra, amelyek 20-25 kilósra kell nőjenek ahhoz, hogy értékesítésről lehessen beszélni. Mint mondta, az állomány java részét a felvásárlók viszik el, tavaly és tavalyelőtt azonban döcögősen ment az értékesítés, talán ezért is remélnek többet ettől az évtől.
– Reméljük, hogy akinek lesz báránya, tudja majd értékesíteni, mert most viszonylag korán jön a húsvét – fogalmazott Fülöp László. Kérdésünkre elmondta: nincs tudomása olyan gazdáról, aki nyárra vagy őszre tartogatná a bárányokat.
– Az őszi bárányokat errefelé bitang bárányoknak hívják, és többnyire ezeket vágják le húsvétkor – részletezte a Vaslábi Juhtenyésztők Egyesületének alelnöke, Gáll Vilmos, hozzátéve: nagyjából 16-18 kiló tiszta hús lesz az állatokból.
Két gazdát is megkerestünk a témában: a gyergyócsomafalvi Domokos Árpád rámutatott, hozzávetőleg 20-25 kilósak lesznek a bárányai, most pedig csak az állomány felét kívánja értékesíteni, a többi a tervek szerint őszre marad.
A szintén csomafalvi András Emil azt mondta, nagyjából egy hónapja kezdődött a fiadzás, így ő nem készül a húsvéti időszakra, a bárányait leginkább nyáron szokta eladni a nagyobb felvásárlóknak.
Az idei árakat illetően megtudtuk: még nem lehet látni, hogy drágább vagy esetleg olcsóbb lesz-e a bárányhús a tavalyinál, de a gazdák 20-23 lejre saccolják a kilónkénti árat.

Kertész László

A cikk a Hargita Népe március 8-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek