Húsvéti pillanatképek

71

Nagypénteken – a szent sírnál

A nagypénteki igeliturgiát követően rendezik be Székelyföld római katolikus templomaiban a szent sírt, amely többnyire a bal oldali mellékoltárnál kap helyet. Felvételünk Csíkszentdomokoson készült, ahol nemcsak a szentsírállítás, hanem a szentsírőrzés hagyománya is fennmaradt mind a mai napig. A szent sírt folyamatosan látogatják nagypéntektől feltámadásig a hívek, akik megcsókolják a sír előtt található corpus sebeit. A sírnál egyszerre két tizennyolc éves, székely ruhás legény őrködik, kezében lándzsával. A szent sír őrzői nagyszombaton, a feltámadási körmenet után térdet hajtanak az oltáriszentség előtt, ekkor lesznek jelképesen római katonából keresztények.

HNP_9101_m

Nagyszombaton – húsvét vigíliáján

A nagyszombaton, sötétedés után tartott szentmise az év legszebb és talán legbonyolultabb, öt részből álló szertartása. Csíksomlyón húsvét vigíliáján P. Urbán Erik OFM templomigazgató megáldotta a tüzet, amelyről a húsvéti gyertyát meggyújtották, majd bevonult a templomba, ahol elhangzott az igeliturgia.

TNK_6793_m

 

„A föltámadott Krisztus mennybemenetele előtt meghagyta tanítványainak, és ezzel együtt nekünk is, hogy menjenek el és hirdessék az evangéliumot az egész világban, tegyenek Krisztus tanítványává minden népet” – mondta prédikációjában a P. Urbán Erik OFM, kiemelve a hit mindenek fölötti fontosságát, hiszen „a hittel építeni lehet: családot, nemzetet és jövőt”. A szentbeszéd után az atya megáldotta a vizet, majd a szentelt vízzel hintette meg a hívek sokaságát.

HNP_9142_m

Szentmise végén a hagyományos húsvéti körmenet következett, amely hirdette a világnak, hogy feltámadt Krisztus. A csíksomlyói körmenetben több ezer hívő vett részt.

HNP_9237_m

Hálaadás – húsvét vasárnapján

Húsvét vasárnapján a délelőtti szentmiséhez kapcsolódó ételszentelés immár évek óta Csíkszeredában a legnépesebb és leglátványosabb. Idén a hideg, havas reggel ellenére egyes adatok szerint minden eddiginél többen, mintegy nyolcezren sorakoztak fel letakart kosaraikkal a megyeszékhely főterén. Tamás József püspök arra kérte a híveket, hogy a föltámadt Krisztusnak szentelve fogyasszák a megszentelt eledeleket az ő emlékezetére, örvendezéssel és hálával, majd Isten áldását kérte a bárány- és egyéb húsételekre, a húsvéti tojásokra és kalácsokra, más étkekre. A római katolikus egyházban a húsvéti idő pünkösdig tart.

TNK_6893_m

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek