Húsvéthétfőig még jelentkezhetnek

Meghaladta a százezret a regisztráltak száma

154

Több mint százezren regisztráltak eddig Ferenc pápa csík­som­lyói látogatására, az előjegyzést pedig húsvéthétfőig még nem zárják le – hangzott el tegnap kolozsvári sajtótájékoztatón, amelyen önkéntesség vállalására is buzdították a híveket.

Újdonságokról tájékoztattak. Egyelőre nincs túlzsúfoltság… Fotó: Rohonyi D. Iván / Szabadság

Ferenc pápa „hídépítői” minőségében érkezik romániai látogatására: „a felebaráti szeretetre, egymás tiszteletére buzdító üzenetet, az evangélium fényét hozza el a teljes közösség számára, amelynek minden felekezet, minden nemzet egyaránt örülhet” – hangsúlyozta a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem római katolikus teológia karán tartott sajtótájékoztatón Pál József Csaba temesvári megyéspüspök.

Teljesíthető követelmények
Oláh Zoltán kanonok, a pápa csíksomlyói látogatásáért felelős sajtóbizottság vezetője elmondta: mindeddig több mint százezer zarándok regisztrált a pontifex.ro honlapon, s a kéréseknek eleget téve az előjegyzés lehetőségét húsvéthétfőig, azaz április 22-ig meghosszabbították. Hangsúlyozta: a regisztráció elengedhetetlen; ahhoz, hogy időben és megfelelően lehessen előkészíteni a pápa látogatását, a szervezőknek megbízható adatokkal kell rendelkezniük azt illetően, hogy hány zarándok szándékszik részt venni a csíksomlyói nyeregben tartott szentmisén. A számok birtokában ugyanis hitelesen tudják tájékoztatni a biztonságért felelős állami szerveket, ki tudják számítani, hány beléptetési kapura lesz szükség, hogy az érkezők minél hamarabb bejussanak majd a lezárt területre. Hasonlóképpen, a résztvevők számától függ az is, hogy hány mentőszolgálatra, önkéntesre, öko WC-re és hány körzet kialakítására lesz szükség – részletezte az elöljáró.
– Történelmi eseményre készülünk, amelyen több előírásnak kell megfelelni, mint egy rendes pünkösdi búcsú alkalmával, de ezek korántsem akadályok, és egyáltalán nem teljesíthetetlen követelmények” – emelte ki Oláh Zoltán.
A regisztráció során az utazás módjára, az érkezés irányára is rákérdeznek a honlapon, pontosan azért, hogy a hatóságok megfelelően felkészülhessenek az emberek fogadására. Elmondta: az eddig bejelentkezett zarándokok 90 százalékban Romániából, azon belül a négy erdélyi, római katolikus egyházmegyéből érkeznek majd Csíksomlyóra. Vonattal hozzávetőleg 25 ezer ember utazna, s körülbelül ugyanennyien autóbusszal. Közel 33 ezer ember zarándokol majd el gyalogszerrel, főként a környező településekről, az alcsíki, felcsíki részekről és Csíkszeredából, további közel 150 ember biciklivel, s közel félezer motorkerékpárral utazna – ismertette Oláh Zoltán.
Elmondta azt is, hogy hozzávetőleg 350 pap jelentkezett koncelebrálni, áldoztatni a pápai misére, és több mint 200 önkéntes jelentkezését jegyezték eddig a honlapon. Megjegyezte: továbbra sem bátorítják arra a zarándokokat, hogy személygépkocsival keljenek útra, mert nem biztos, hogy sikerül parkolóhelyet találniuk Csíkszeredában. A zarándokcsoportok vezetőinek elektronikus postacímeire a regisztrációs időszak lezárulása után, május elsejétől kezdik kiküldeni a vonalkódos belépőket, amelyeket ki kell majd nyomtatni, és minden résztvevőnek magával kell vinnie.

Önkénteseket várnak
A szervezők azt szeretnék, ha minden ötvenfős csoporthoz legalább három önkéntes is tartozna, aki segít a felmerülő gondok, igények megoldásában.
A sajtótájékoztatón Bodó Márta újságíró, a sajtóbizottság tagja, és Tischler Ferenc, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat főtitkára is arra buzdított, hogy aki 16 évnél idősebb, és egészséges, jelentkezzen önkéntesnek a pontifex.ro honlapon. Mint elmondták, aki önkéntesként vesz részt, sajátos élményben részesülhet, egyfajta házigazdájává válhat a rendezvénynek.
Az önkéntesek munkájára több területen is szükség lesz, legyen szó a szentmise körzeteinek előkészítéséről, az orvosi, betegápolási szolgálatban való részvételről, vagy akár a nemzetközi sajtó képviselőinek útbaigazításáról – magyarázta Bodó Márta.
Tischler Ferenc elmondta: a pápa csíksomlyói látogatása a nemzetközi gyereknapra esik, és a Romániai Máltai Szeretetszolgálat arra törekszik majd, hogy mozgássérülteket, de hátrányos anyagi helyzetű családokból származó gyerekeket is elkísérhessenek önkénteseik a csíksomlyói szentmisére, hogy ők is együtt imádkozhassanak a szentatyával.
– Arra buzdítunk mindenkit, aki szeretne, és teheti, jelentkezzen önkéntesnek, mert ezt a fajta lelki élményt csak ily módon kaphatja meg – mondta a Máltai Szeretetszolgálat munkatársa.
Oláh Zoltán kérdésre válaszolva elmondta: a szentszéki szervezőbizottság jóváhagyta a csík­somlyói nyeregben levő Hármasoltár átépítésének tervét: az oltár jellegzetes formája természetesen megmarad, tulajdonképpen az oltár elé épül egyfajta nagyobb pódium.

Ne engedjünk a rosszhiszeműségnek!
Bodó Márta említést tett arról is, hogy sajnos vannak olyan emberek, akik a pápalátogatás tényét etikátlan módon, politikai tőke kovácsolására, adott esetben uszító szándékú üzenetek megfogalmazására használják.
– Mi úgy gondoljuk, hogy ezek a megnyilvánulások ellentétesek mindazzal, amit ez a zarándoklat és a keresztény szellemiség jelent. Ferenc pápa a béke s az egység hírnökeként érkezik ide, s ne hagyjuk, hogy az ilyen emberek befolyásolják a zarándoklat megélését számunkra – hangsúlyozta az újságíró.

Zay Éva / Szabadság

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek