Humbákföldéről érkezett előadó a Sapira

Tibi atya, avagy hülyeségből brandépítés

74

Múlt héten a Sapientia – EMTE menzáján humorban gazdag előadást tartott Tóth Máté. Ő az egyike annak a három egyetemistának, akik megalapították a Facebook közösségi oldal egyik legismertebb magyar karakterét, Tibi atyát. Az egyetem menzája megtelt érdeklődőkkel, főként fiatalokkal.

Tóth Máté két másik társával együtt 2012-ben hozta létre a jól ismert karaktert, a részeges és sajátos humorral megáldott fiktív papot. Elmondása szerint sosem akartak semmilyen vallási felekezetet megsérteni, a nevet a régi középiskolával való kapcsolat miatt és egy hangos szomszédnak köszönhetően találták ki.
Eleinte egy kis közösség tagjaival osztották meg posztjaikat, de mára ez a szám elérte a közel 1,3 milliós kedveltséget. Miután látták, hogy népes követőtáborral rendelkeznek, felismerték, hogy ezzel pénzt is lehetne keresni, így elkezdték a brandépítést, üzletpolitikát. Ahogy Tóth Máté elmondta, számukra az volt a fontos, hogy ne adják el magukat, és hűek maradjanak a karakterhez. Eleinte pólókat készítettek, amelyeken a jól ismert Tibi atya alakja volt látható: fekete csuhába öltözött pap borospohárral a kezében. Ezeket csomagtartóból árulták.
– Amikor már kifogyott a készlet, odajött egy körülbelül 1,60 cm magas fiú. Mondtuk neki, hogy nincs már készleten, csak XXXL-es póló, de ő örömmel vette meg azt is – emlékezett vissza Tóth Máté.
A pólók után megpróbáltak valami mást, és leszerződtek egy borkészítő céggel. Eleinte nehézségekbe ütköztek, de akárcsak a pólóknak, végül a Tibi atyás boroknak is nagy sikerük lett. Az alapítók szerették volna közelebb hozni Tibi atyát a követőkhöz, így fesztiválokra kezdtek eljárni. Eleinte egy kis putriban, 3 x 4 méteres sátorban voltak – mesélte –, díszletként pedig kartonpapírra írtak fel poénokat. Az ő standjuknál a kiszolgálás is a viccek gyártásából állt, így nem is csoda, hogy hosszú sor kígyózott Tibi atya sátra előtt. A három alapító létrehozta Tibi atya kocsmáját Budapest szívében. A kocsmában a már jól bevált díszítő elemeket használták, Tibi atya „aranyköpéseit”.
– Aki bemegy a kocsmába, és nem egyből a pultot támadja le, hanem Tibi atya szólását olvassa, arról lehet tudni, hogy most jár ott először – osztotta meg velünk tapasztalatát. Azt is elárulta, hogy sok erdélyi vendége van a kocsmának, ahogy ő fogalmazott: „sokan felzarándokolnak Erélyből is”.
Blogot is indítottak, ahol a cikkeket a tényekre alapozzák. Bár Tibi atya „alkoholkultúrával” indult, ekkora nézettség mellett fontosnak tartották, hogy a közéletben történő dolgokról is írjanak. Elmondása szerint nagy igény van erre, hiszen egy-egy cikknek több százezres olvasottsága van.
Tóth elmondta, hogy az alapítás óta eltelt hét évben rengeteget tanultak a közösségi hálóról, a közösségépítésről, a marketingről, és több tervük is van a jövőre nézve. Zárásképp pedig úgy fogalmazott, hogy ha jól csinálja az ember, akkor a „hülyeségből is meg lehet élni”.

Forika Erzsébet

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek