2020, december 3, csütörtök.
custom_html_banner1

Hirdetés

Hulladékátrakó állomás: a korondi ábécé?

Konkrét megoldási javaslat van, de bizonytalan még a Korond községbe tervezett, jelenleg per tárgyát képező hulladékátrakó és -tömörítő állomás ügye. Megvitatták: A, B ,C – melyik terv az igazi? A polgármester pontot tenne az ügy végére. Borboly Csaba megyeelnök Bíró Barna Botond alelnököt bízta meg azzal, hogy saját belátása szerint járjon el az ügyben.

Korondi telek. Átrakóállomás lesz vagy más rendeltetést kap?Fotó: Lázár Emese

Sajtótájékoztatót tartott szerdán délután Korondon az Ud­var­hely­széki RMDSZ. Az eseményről, amelynek témájával lapunkban két alkalommal is részletesen foglalkoztunk, nem kaptunk értesítést. A megbeszélést kezdeményező Bíró Barna Botond alelnök tegnap elnézést kért a bakiért, amit azzal magyarázott, hogy a széki szervezetnél folyamatban levő átszervezések miatt maradhatott ki e-mail-címünk a meghívottak listájából.
– Mi azért tartottuk a sajtótájékoztatót, mert a kedélyeket nagyon felborzolta az ügy. Úgy gondoltuk, ha már Borboly Csaba megyeelnök a sajtón keresztül megbízott a feladattal, akkor nemcsak tájékoztatunk, hanem konkrét megoldást is javasolunk – közölte Bíró.
Mint mondta, a két órán át tartó megbeszélésen Barti Tihamér, a megyei önkormányzat alelnöke, az udvarhelyszéki RMDSZ-es megyei tanácsosok, Katona Mihály, Korond polgármestere, a község alpolgármestere és RMDSZ-es tanácsosai, a Korondi Civilek részéről a Hargita Megye Tanácsával perben álló Séra Zoltán volt jelen.
Az alelnöktől azt is megtudtuk: a korondi községvezetéssel, a megyei tanácsosokkal átnézték a teljes dokumentációt, megbeszélték az ügyet, és mindannyian egyetértettek a széki szervezetnek azzal a javaslatával, hogy a pereskedéseknek véget kell vetni, az eredeti helyszínt el kell felejteni, és a korondi önkormányzat által megvásárolt területen kell felépíteni a hulladéklerakó és -tömörítő állomást.

Az elnök közbelép
Bíró Barna alelnök elújságolta: a tanácskozásra váratlanul és hívatlanul „betoppant” Borboly Csaba megyeelnök, akivel ismertették a korondi községvezetés által is elfogadhatónak talált megoldást. Bíró elmondása szerint a jelenlevők értetlenül álltak a megyeelnök azon felvetése előtt, hogy amennyiben a javasolt B terv nem működik, akkor egy harmadik, úgynevezett C verzióra is kell gondolnia Udvarhelyszéknek.
Az, hogy pontosan mi ez a C terv, nem derült ki a megbeszélésen – közölte Bíró, aki szerint ez a nem konkretizált verzió a megyei elnök részéről csak egy elterelő hadművelet lehetett, ahogy az is, amikor a szóban forgó beruházással teljesen párhuzamos témát taglalt, jelesen, hogy Udvarhelyszéken a hulladékgazdálkodás veszteséges.
– Séra házának lebontásától el kell állni, erre kértük fel Borboly Csabát, hogy törvényes eszközökkel lépjen vissza a pertől. Úgy gondoljuk, az építkezés úgy történjen, hogy minden érintettnek jó legyen, mert tudni kell, hogy ez a beruházás nemcsak azért fontos, mert a legtöbb európai uniós pénzt hozzuk a megyébe, hanem azért is, mert környezetvédelmi szempontokból fejlődni fog a megye. Ezért szorgalmazzuk, hogy, bármi lesz is a január 27-i per kimenetele, az új helyszínre tudja elfogadni a korondi önkormányzat a hulladékátrakó állmást – foglalta össze az elhangzottakat Bíró. Hozzátette: – Nekünk azért szavaztak bizalmat az emberek, hogy az érdekeiket képviseljük, nem azért, hogy házakat bontsunk le. A korondi ügyben sem a felelősöket, hanem a megoldást keressük, és építkezni, nem rombolni akarunk.

Legyen jó a korondiaknak, de mi és hol?
A megbeszélést követően Borboly Csaba a Facebook közösségi portálon élőben jelentkezett be a Sórét utcai helyszínről, és kifejtette: reméli, a C verzióra, ami azt jelentené, hogy Korondról el kell vinni a beruházást, nem kerül sor. Mint mondta, ő maga is mindig a megvalósítható B verzióban hitt, nem a pereket generáló A-ban, és javaslatokat vár arra, hogy miként hasznosítsa a megyei tanács a hulladékátrakónak eredetileg kijelölt, üresen álló területet úgy, hogy az Korond község javát szolgálja. Erre vonatkozóan közösségi szavazást indított, több opciót javasolva: agyagfeldolgozó, elektronikai hulladékok bontására szolgáló műhely, rendezvényterem, térségi sürgősségi központ. Borboly Csaba a videóban személyesen nyugtatta meg az őt faggató Séra Zoltánt, hogy per ide vagy oda, „a házlebontási akciókban nem voltunk és vagyunk részesek”.

Visszavonná a megyei önkormányzat a keresetet
Visszavonná Hargita Megye Tanácsa a Séra Zoltán elleni keresetét, Bíró Barna Botond alelnök járhat el a korondi ügyben – közölte tegnap a megyei tanács sajtószolgálata.
„Hargita Megye Tanácsa kész a korondi hulladékátrakó állomás ügyében Séra Zoltán ellen indított per visszavonására. Borboly Csaba megyeelnök január 12-én rendeletben bízta meg Bíró Barna Botond alelnököt ez ügyben, azzal indokolva a megbízást, hogy a Bíró által a korondi sajtótájékoztatón tett javaslat egyszerűbb és gyorsabb, mint az általa korában javasolt. Rendeletemmel lehetőséget biztosítottam számára, hogy önállóan, saját belátása szerint eljárjon a Séra-ügy visszavonása ügyében, ha ezt komolyan gondolta, és ennek köszönhetően minél hamarabb pontot tegyünk a vita végére” – áll a közleményben, amely leszögezi: a tegnap kiadott rendelet már hatályba is lépett.

„Csak az új helyszín érdekel”
Katona Mihály, Korond község polgármestere egyértelműen fogalmazott lapunknak: a korondi önkormányzatnak az új helyszín a szívügye. A 13A megyei út mentén erre a célra megvásárolt 1,16 hektáros területet telekkönyveztették, megosztották, hogy a hulladékátrakó állomásra szánt 80 árat át tudják majd adni Hargita Megye Tanácsának. A telekkönyvi szám megváltoztatására vonatkozó tanácsi határozatot tegnap fogadták el – tájékoztatott az elöljáró.
– Jelenleg a zonális rendezési terv (PUZ) készül, a vízügyi és környezetvédelmi engedélyekre a dokumentációt benyújtottuk, aztán a megyei tanács jóváhagyását fogjuk kérni. Ezután 30 napos közmeghallgatásra tesszük, hogy elkerüljük a korábbi problémákat. Jövő hét folyamán urbanisztikai szakvéleményeztetést is el fogunk készíttetni. Szerdán személyesen kértem Borboly elnököt, hogy a 30 napos közmeghallgatás alatt ők is nevezzenek ki egy bizottságot, amely megnézi a helyszínt, hogy megfelel-e a célnak, hogy ne akkor ébredjünk fel megint, amikor az építkezési engedélyt kell kiadni vagy nekifognak a munkálatnak – sorolta a tervezett lépéseket Katona.
Hozzátette: függetlenül a január 27-i per kimenetelétől, a következő tanácsülésen visszavonják azt a határozatot, amellyel 49 évre koncesszióba adták a megyei tanácsnak „azt a területet, ami miatt a cirkusz van”, illetve azt is, amivel az utat átadták adminisztrálásra. Hozzáfűzte, hogy a Sórét utcai területtel kapcsolatosan is megfontolják, milyen, a község számára hasznos dologra tudják használni.
Kérdésünkre, hogy a korondi önkormányzat ráfizet-e arra, hogy nem az eredetileg kijelölt helyen épül meg a hulladékátrakó, Katona Mihály úgy válaszolt: reméli, hogy a megyei tanáccsal sikerül törvényes, tisztességes, mindkét félnek kedvező egyezségre jutni.
„Tévedtünk, de – és ezt az emberek is meg kell értsék – ha mindig csak a hibást, a bűnbakot keressük, akkor nem fogunk tudni előrelépni és a községnek és a megyei tanácsnak is jó megoldást találni” – fogalmazott a nagy port kavaró ügyben végre békességet remélő korondi polgármester.

Lázár Emese

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb