Hull a vakolat több csíkszeredai ingatlanról

Jó szándék van, de a pénz kevés

268

Csíkszereda belvárosában több ingatlan homlokzata felújításra szorulna, hiszen veszélyt jelent a járókelőkre a leomló vakolat. Az önkormányzat keze ugyanakkor meg van kötve, mert nem finanszírozhatja magántulajdonú épületek karbantartását. Veres Csaba, a csíkszeredai polgármesteri hivatal városellenőrzési és kényszervégrehajtási irodájának vezetője lapunk megkeresésére elmondta: a jó szándék megvan a belvárosi ingatlanok tulajdonosaiban, hogy felújítsák a karbantartásra szoruló épületek homlokzatát, azonban a pénz hiánya miatt kevesen tudják maguknak ezt megengedni.

Az egykori Vigadó homlokzata. Tatarozásra szorul Fotó: László F. Csaba

Az irodavezető elmondta: az ingatlantulajdonosoknak felszólító leveleket küldtek, amelyben arra kérték őket, tájékoztassák a városházát, az urbanisztikai hivatalt, hogy miként tervezik karbantartani az épületei­ket. Hozzáfűzte: az önkormányzat annyiban tud segíteni nekik, hogy adókedvezményt biztosíthat, ugyanakkor a jelenlegi törvények nem teszik lehetővé, hogy a város magántulajdonú ingatlanok homlokzatának felújítását anyagilag is támogassa. Elmondta: módjában áll a városnak akár ötszörösére emelni az ingatlanadót, ha nem tesznek eleget a város kérésének. Ugyanakkor úgy vélte, nagyon drasztikus intézkedés lenne, hiszen nem biztos, hogy az ingatlan tulajdonosának van elég pénze ahhoz, hogy az épület tatarozását finanszírozni tudja.
– Nem tudjuk kényszeríteni az embert, hogy „fogj neki, csináld meg” – szögezte le az irodavezető.
Hozzáfűzte: célravezetőbbnek tartja, hogy megbeszéljék, miként tud az önkormányzat segíteni, illetve, hogyan tudja a tulajdonos orvosolni a gondot. Nem jellemző egyébként az sem, hogy kimondottan szegények laknának a belvárosi ingatlanokban, azonban annyira nem tehetősek, hogy egy homlokzat felújítását finanszírozni tudják. Ráadásul a belváros műemlékvédelmi zónának számít, ezért a felújítások engedélyeztetése is nehezebb. Szintén súlyos gond azonban, hogy nincs megfelelő és kellő számú szakember, mert közülük nagyon sokan elmentek külföldre dolgozni.

Kiss Előd-Gegely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.