HPV: Igényelhető a védőoltás

12

Ettől a hónaptól ismét adják az ingyenes HPV elleni védőoltást, Hargita megyében egyelőre 650, a védőoltásért korábban jelentkező lány kapja meg a vakcinát. A következő időszakra ezt azok a fiatal lányok is igényelhetik, akik ezután szeretnének bekapcsolódni a programba.

A humán papillomavírus, a HPV egyes törzsei méh­nyakrákot okozhatnak, a négy leggyakoribb vírustörzs ellen védelmet nyújtó védőoltás későbbi szűrővizsgálatokkal kiegészítve hatékony védelmet nyújt ez ellen a daganatos megbetegedés ellen – vázolta korábban lapunk számára dr. Portik Botond nőgyógyász. A HPV elleni védőoltás bevezetésére 2008-ban Romániában már történt egy kísérlet, az akkor beszerzett védőoltások egy része azonban az égetőkben végezte, hisz a szülők visszautasították a lányaik számára ingyenesen felkínált lehetőséget. Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője szerint az akkori oltási kampány sikertelenségének politikai okai voltak, megfelelő tájékoztatás hiányában, illetve félrevezető információk miatt nem adatták be a szülők gyermekeiknek a védőoltást.
Most 650 adag HPV elleni vakcinát kapott a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, azon 11 és 14 év közötti lányok számára, akik szülei még 2017-ben igényelték a védőoltást. A következő évben nem volt erre vonatkozó kérés, 2019-ben pedig 590 ilyen igénylést kapott a közegészségügyi igazgatóság. Az igazgatótól megtudtuk, a védőoltás a tervek szerint folyamatos lesz, be lehet kapcsolódni ebbe a programba továbbra is, a megfelelő életkort elérő lányok a háziorvosuknál kérelmezhetik a vakcinát, és ugyanott kapják majd meg a védőoltást, amikor az rendelkezésre áll.
Az eddigi igénylők száma Tar Gyöngyi szerint nagyon alacsony, a megyében élő, a védőoltás beadására alkalmas korú lányok mintegy tíz százaléka. Mint az igazgató rámutatott, Nyugaton nemcsak a szexuális élet elkezdése előtt álló lányoknak, hanem fiúknak is adják ezt a védőoltást, hisz ezt a vírust férfiak is hordozzák és más, például emésztőszervi daganatos megbetegedést is okoz.
Az egészségügyi minisztérium korábbi közleményében arra kérte a fiatal lányok szüleit, hogy érdeklődjenek a háziorvosoknál a lehetőség felől, a háziorvosokat pedig, hogy tájékozódjanak és tájékoztassanak a védőoltásról.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek