2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

Hóvirág Néptáncfesztivál

A gyergyószentmiklósi Hóvirág Egyesület 2019. augusztus 2–4. között megszervezte a IX. Hóvirág Néptáncfesztivált. A rendezvény létrejöttének célja minél több együttesnek lehetőséget biztosítani a bemutatkozásra. Az ismerkedés, tapasztalatcsere, vidám énekes-zenés összerázódások sokkal növelték a fesztivál morálját.


Idén Csík és Gyergyó környékéről, valamint a magyarországi Komló városából hívtunk együtteseket. Augusztus 3-án utcai táncos-zenés felvonulással indítottuk a napot, ez egyben hívogató volt a szombat esti gálaműsorra, a művelődési ház nagytermébe.
A kászoni táncegyüttes népes csapata felcsíki és sóvidéki táncokat hozott, remetei ifjaink, a Sirülő csoport Mezőség és Kalotaszeg táncvilágába kalauzolt el bennünket, a gyergyói hóvirágos és gerebenes fiatalok gyimesi, gyergyói táncokkal fokozták a hangulatot, kuriózumként a hóvirágos fiúk egy legényespróbát is bemutattak a közönségnek. Komlói vendégeink balladáját és györgyfalvi táncát nagyon díjazta a publikum.
Este táncházzal zártuk a napot. Vasárnap a vendégek felkeresték templomainkat, részt vettek a szentmisén vagy az istentiszteleteken, végül pedig a búcsúzás estéje zárta a fesztivált.
A rossz idő ellenére közönségünk érdeklődve követte programjainkat.
Egyesületünk célja megszervezni a X. fesztivált, ugyanakkor hóvirágos tánctáborainkat is szeretnénk népszerűsíteni. Nem maradnak el fellépéseink sem, augusztusban a testvérváros Somorján fogunk vendégszerepelni a Pomlé Fesztiválon. Szeretnénk ősztől új táncosokat is toborozni, hiszen az utánpótlás az együttes és a hagyomány őrzője.

Szász Ferenc-Gyula együttesvezető, Gyergyószentmiklós

Rendezvényünket Hargita Megye Tanácsa, az RMDSZ és a Communitas Alapítvány támogatta.

Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb