Hosszú távú stratégia készül a lakók bevonásával: Beruházások a közösség érdekében

1 235

Tájházat létesítettek, új óvodát építettek és árvízmegelőző munkákat is végeztek a 2019-es évben Gyergyócsomafalván. Ez az esztendő is mozgalmasnak ígérkezik, annak ellenére, hogy a község költségvetése kisebb a tavalyinál. Hosszú távra terveznek, és a jövőkép alakításában a lakosokra is számítanak – tudtuk meg Márton László Szilárd polgármestertől.

Márton László Szilárd                                                                                                Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Egész évben dolgoztunk, de az utolsó hónapok voltak a leglátványosabbak a beruházások tekintetében: novemberben a 126-os megyei út mentén elkezdődött a járdaépítés, és közel egy kilométeres szakaszon be is fejeződött. Ugyancsak késő ősszel, a kedvező időjárás lehetővé tette, hogy a megyei költségvetésből származó 150 ezer lejből a 61-es községi utat fel tudtuk újítani – sorolta az év végén történt fejlesztéseket Gyergyócsomafalva polgármestere.
2019 végén elkészült a szászfalvi falurészen épült tágas, modern óvodaépület, amelyet az Országos Településfejlesztési Program (PNDL) finanszírozott.
– Az óvodába a felszerelések egy része megérkezett, a szükséges engedélyek megvannak, teszteltük a fűtésrendszert, így nemsokára, kora tavasszal átadhatjuk az épületet az iskolának – mondta Márton László Szilárd.
Ugyancsak a 2019-es év jelentős megvalósítása a csomafalvi tájház: a szociális központ udvarán lévő régi parasztházat a LEADER-program keretében újították fel.
Az elmúlt évek árvízveszélyei szükségessé tették, hogy foglalkozzanak a megelőzéssel: sikerült elérni, hogy a Talajjavítási Nemzeti Ügynökség (ANIF) pénzalapot különítsen el a mezei vízelvezető árkok kitakarítására. Ezek az árkok ugyanis az ügynökség kezelésében és tulajdonában vannak, és sok esetben az árvizek okozói voltak – tudtuk meg.
A község saját költségvetéséből újítottak fel ugyanakkor egy négy kilométeres mezei útszakaszt: ezek a munkálatok a jövőben is folytatódni fognak.
A jövő elképzeléseiről érdeklődve megtudtuk: az oktatási intézmények korszerűsítése továbbra is fontos helyet foglal el az önkormányzat terveinek sorában. A régi községháza épületében működő központi óvoda felújítása kezdődik el idén: nemsokára kiírják a közbeszerzést a munkálat elvégzésére. A Regionális Operatív Program (ROP) pályázata által új funkciókkal bővülhet az épület: ide költöztetik a két napközis csoportot is, a jelenlegi napköziépület pedig a távlati tervek szerint bölcsődének adhat helyet a jövőben.
A tavasz beköszöntével elkezdődik azon utcák aszfaltozása, amelyek kimaradtak az első programból. A beruházás 14 utcát érint, összesen 4,3 km hosszúságban. A 2020-as évben a község két turisztikai zónájában szeretnék kiépíteni a szennyvízhálózatot, erre a Vidékfejlesztési Alapnál nyert pályázat ad lehetőséget.
– Szeretnénk egy tűzoltóautót vásárolni, folytatjuk a mezei utak felújítását, a járdaépítés tervezési részét, valamint bővítjük a Napfény Szociális Központ felszerelését egy LEADER-projekt keretében – sorolta a terveket, elképzeléseket a polgármester.
Ezenkívül vannak tervek, amelyeket a következő időszakra készítenek elő: ilyen a jégpálya és a hozzá tartozó épület felújítása, valamint egy sportcsarnok-piactér-parkoló komplexum kialakítása a jelenlegi piactér helyén.
Az önkormányzat ugyanakkor egy hosszú távú, 2027-ig tervező stratégia elkészíttetését is szorgalmazza, amelyben fontos szerepet kap majd a falu közössége is: kérdőívekkel, tematikus lakossági fórumokkal fogják az elképzeléseket összegyűjteni és a jövő szolgálatába állítani.
Az év első felére falugyűlést is terveznek, a költségvetés elfogadása után szeretnék ismertetni az idei terveket a lakossággal, valamint az elmúlt év megvalósításait összegezni – mondta Márton László Szilárd.

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek