Hosszú távra tervezni

Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete

70

Meg kell fontolni az egyesület jövőbeni szerepét, még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a stratégiai célkitűzésekre, amelyek hosszú távon segítik a gazdák boldogulását megyénkben – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete tegnapi éves közgyűlésén.

Éves közgyűlését tartja az egyesület Fotó: HMT sajtószolgálat

Éves közgyűlését tartotta tegnap Csíkszeredában a megyeházán Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete. Az ülésen Borboly Csaba megyeelnök beszámolt az elmúlt tíz évben közösen elért eredményekről. Mint elhangzott, megyeszerte 2008 óta egyesületi tulajdonban 85 tejbegyűjtő központ létesült, ezeket Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének támogatásával szerelték fel. Támogatták a tejszövetkezetek megalakulását, a Csengő szövetkezetet Szépvízen eszközvásárlással, a székelykeresztúri Nagy-Küküllő szövetkezetet részvények vásárlásával, illetve a gyimesközéploki Tatros szövetkezetet három hűtőtank és egy Ecomilk tejellenőrző műszer beszerzésével. Továbbá tíz gazdasszony-egyesület konyháját szerelték fel. Két tejbegyűjtő autó vásárlását támogatták, Homoródszentmártonban és Gyergyóremetén. A Kiskertész programon keresztül immár hat éve ösztönzik a gyermekeket a gazdálkodásra, a Mintagazda programmal pedig a szülőföldön való gazdálkodás jó példáit népszerűsítik.
Folytatják a vadkárok megelőzésének támogatását is, ezzel kapcsolatban Borboly Csaba kiemelte, hogy fontos a gondot okozó medvékről pontos dosszié készítése, amelyben minden okozott kárt részletesen dokumentálnak, és a kártevő medvék minél könnyebb azonosításáért minden információt tüntessenek fel benne.
A megyei tanács vezetője hozzátette, hogy a Székely termék védjegy a jövőben magasabb minőségi kritériumoknak kell megfeleljen, mert a kistermelők csak így vehetik fel a versenyt a nagy gyárakkal. A kisvágóhidak, vágópontok létrejöttét is tovább kell támogatni, ennek kapcsán jó kezdeményezésként említette az idén nyáron megnyitott csíkcsomortáni vágóhíd példáját. A szakoktatás tekintetében pedig szerinte változtatni kell a mezőgazdasági szakok megítélésén, és a jó példákon keresztül tudatosítani kell a pályaválasztókban a mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket.
Borboly Csaba szerint a jövőben a vásárok és állatkiállítá-
sok támogatása a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége feladata kellene legyen, hogy a vidékfejlesztési egyesület még inkább a stratégiai célok megvalósítására koncentrálhasson.
Becze István megyei tanácsos, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének vezetője a magyarországi falugazdász-hálózat mintájára létrehozandó kezdeményezésről beszélt. Jelenleg 24 falugazdász foglalkoztatására kaptak támogatást a magyar Agrárminisztériumtól a három székelyföldi megyébe. Mint arról beszámolt, eddig több mint nyolcvan önéletrajz érkezett be, ebből pedig több mint hatvan felsőfokú végzettségű szakemberé. A jövőben szeretnék bővíteni a szakemberhálózatot, a hosszú távú cél pedig Székelyföld agrárstratégiájának megalkotása.
Márton István, a vidékfejlesztési egyesület vezetője beszámolt az egyesület tevékenységéről. Mint mondta, visszatekintve az elmúlt évekre, jó érzéssel tölti el, hogy sikerült felszerelni és létrehozni a tejbegyűjtő központokat, hiszen ezeken keresztül a gazdáknak is jövedelmezőbb tevékenységük. A Kiskertész program pedig évről évre népszerűbb a gyerekek körében, idén 940 gyerek jelentkezett a pályázatra egyénileg vagy csoportban.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek