Hosszú évekre leállhat a fejlődés

50

Nincs idei költségvetése Gyer­gyó­szárhegy önkormányzatának, ez hosszú évekre kihatással lehet a község fejlődésére – hozta nyilvánosságra Gá­bor László polgármester és Györffy Gábor alpolgármester tegnapi sajtótájékoztatóján. A költségvetés hiányának oka a tanács feloszlásában keresendő, ugyanis érvényes tanácshatározat hiányában a megyei pénzügy nem adhatott zöld utat az előterjesztett költségvetés-tervezetnek.

Gábor László és Györffy Gábor. Gondban vannak az elöljárók Fotó: Jánossy Alíz
Gábor László és Györffy Gábor. Gondban vannak az elöljárók Fotó: Jánossy Alíz

Sajnálatos eseményt kell bejelentenem, ami hosszú távon befolyásolja Gyergyó­szárhegy életét: az történt, hogy február 4-én, amikor az előkészített költségvetésünket láttamozásra vittem a megyei pénzügyi osztályra, nem fogadták el, mivel nem támogatta azt tanácshatározat – közölte Gábor László polgármester.
Elmondta, hogy a 2016-os költségvetés a beruházásokról szólt volna, többek közt olyan fejlesztések befejezéséről, mint a központ és a Bástya utca rendbetétele. De nem lesz pénz járdaépítésre, a községi és mezei utak rendbetételére, óvodafelújításra, illetve pályázati önrészekre sem.

Kevésre futja a helyi adókból
A község a múlt évi költségvetésből 1,6 millió lejt hozott át az idei költségvetésbe, mint olyan összeget, amit célirányosan különféle beruházásokra fordítottak volna, ám nem mozgósíthatják ezt a pénzt érvényes tanácshatározat nélkül. Így mindössze a helyi adókból és illetékekből befolyó összegeket használhatják, ami a polgármester szerint szűkösen lesz elég az önkormányzat fenntartási költségeire.
– Ilyenre példa nem volt az elmúlt tíz évben, mióta polgármesteri teendőket látok el – jelezte Gábor.
Kifejtette, a költségvetés hiányának azonban nemcsak annyi következménye lesz, hogy a megkezdett beruházásokat nem tudják folytatni, de olyan pályázati lehetőségeket is elveszítenek, amikre újabb alkalom csak 2020 után kínálkozik. Mint mondta, ilyen például a községi és mezei utakra kiírt pályázat, amire szintén tanácshatározat és a költségvetésben önrészre elkülönített összeg lett volna szükséges.
– Mindez hosszú évekre megpecsételi a község sorsának alakulását és lefékezi a fejlődését – közölte az elöljáró.

Áldatlan helyzet
Mind Gábor László polgármester, mind Györffy Gábor alpolgármester a kialakult helyzetért az ellenzéket teszi felelőssé, akik szerintük az elmúlt mandátum alatt folyamatosan igyekeztek ellehetetleníteni az önkormányzat munkáját. A két elöljáró úgy véli, hogy megoldás csak a közelgő helyhatósági választások után születhet, amikor új, döntőképes tanács létesül. Ennek ellenére beadványt fogalmaztak a közigazgatási minisztériumhoz, amelyben tanácsot kértek a kialakult helyzetre. Mint mondták, Moldován József képviselő is segítségét ajánlotta fel beadványuk követésében.
Mint ismeretes, Gyergyó­szár­hegy tanácsa tavaly feloszlott, mivel az ellenzéki (EMNP-s és MPP-s) tanácsosok testületileg lemondtak tisztségükről, így a tanács létszáma a döntőképes fele plusz egy alá csökkent. Az ügy a közigazgatási bíróságra került, ám végleges döntés még mindig nincs, mert az alapfokon hozott határozat ellen fellebbezést nyújtott be az ellenzék.
A két elöljáró azt is elmondta, hogy a február 28-án esedékes falugyűlésen nyilvánosságra hozzák a feloszlott tanács tagjainak az önkormányzati üléseken való részvételét és azt is, hogy ki miként szavazott a beterjesztett határozatokra.

Jánossy Alíz

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.