Hónap végéig várják az elszámolásokat

Szűk két hetük maradt elszámolással egybekötött támogatásigénylési kérelmeik benyújtására azoknak a Hargita megyei méhészeknek, akik az Országos Méhészeti Program idei támogatási keretösszegéből részesedni szeretnének.

Méhészszín Csíkpálfalván. Új kaptárokra is igényelhető a támogatás Fotó: Domján Levente

Legkésőbb július 31-ig nyújthatják be gyógyszer-, család-, méhanya-, valamint kaptárvásárlási elszámolásaikat a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökséghez a támogatásra vágyó Hargita megyei méhészek – hívja fel az Országos Méhészeti Program (PNA) kapcsán a közeli határidőre a méhészek figyelmét Rácz Ilona, a Hargita Megyei Méhészegyesület alelnöke. Hozzáfűzte: azok a méhészek, akik kérik, támogatásigénylési kérelmeik kitöltéséhez, illetve a dokumentumok összeállításához az egyesület segítségét is igénybe vehetik.
– A gyógyszereket amúgy is tőlünk, az egyesület csíkszeredai gyógyszerlerakatából vásárolják, így a kérelmek kitöltésében is minden további nélkül segítünk – hangsúlyozta a szakember.
Tudomása szerint az elszámolások benyújtásával egyelőre nem sok méhész igyekezett, épp ezért mindazokat, akik a méhészeti program kínálta támogatásokból részesedni szeretnének, arra kéri, támogatás-igényléseik benyújtását ne halasszák az utolsó pillanatokra. Figyelmeztet: az augusztus elsején benyújtott elszámolásokat az APIA már nem fogadja el.
A méhészeti támogatást igénylők száma Hargita megyében évről évre csökken. Rácz Ilona idénre, az egyesület tagjai közül is csupán 20-25 méhész jelentkezésére számít. Úgy véli, ebben nem csupán adminisztratív akadályok – újólag viszonylag kevés méhész jegyeztette be tevékenységét az Országos Állattenyésztési Ügynökségnél –, hanem a lustaság is szerepet játszik: a méhészeti támogatáshoz szükséges dokumentumok begyűjtése ugyanis a méhészektől odafigyelést és némi utánajárást is igényel.
– Az állományszámról szóló igazolást az Állattenyésztési Ügynökségtől még azelőtt ki kell kérni, hogy megvásárolnák az elszámolni kívánt gyógyszereket vagy méhcsaládokat. Azoknak, kik időhiányban szenvedtek, az igazolás kikérésében is tudtunk segíteni. Ez kellett legyen a legelső lépés, hiszen ismétlem, csak az ezután vásárolt eszközöket, gyógyszereket, családokat lehet elszámolni. Amiket az igazolás kiállítása előtti dátumon vásároltak, azt nem fogadják el – hangsúlyozta lapunknak a megyei méhészegyesület alelnöke.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,241RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gom…

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gombóc levest jó sok tormával, töltsünk kolbászt újszékelyi módra. Ha kíváncsi rá, hogy mi a lecsi-pecsi,...