Hon a hazában: Magyar kultúra napja rendezvénysorozat

38

Idén is – 1989 óta – többnapos rendezvénysorozattal ünneplik meg Hargita megye több településén a magyar kultúra napját. Az ünnepi programok már január 16-án elkezdődtek, és január 23-ig tartanak.

A múltat idéző tárgyi és szellemi értékek bemutatásának céljával január 16-tól kezdődően több ünnepi programot is szerveztek Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában és Gyergyó környékén a városok kulturális intézményei, illetve civil szervezetei.
Számos programra látogathatnak el ezen a héten az érdeklődők Székelyudvarhelyen: ma 17 órától P. Buzogány Árpád Idegenek között című novelláskötetének a bemutatójára kerül sor a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban, valamint 18 órától kezdődik a Bölcsőben őrzött magyar nyelv kiállítás megnyitója a Haáz Rezső Múzeumban. Holnap 17 órától Sütő András műveiből készült összeállítást hallgathatnak meg a jelenlévők Kilyén Ilka és Ritziu Ilka Krisztina előadásában, a polgármesteri hivatal Szent István termében. A Cimbora Gyerekek Klubja kiállítást szervez a gyerekek munkáiból, melynek megnyitójára 18 órától a művelődési ház oszlopos termében kerül sor. Mindemellett 23-án, csütörtökön az Udvarhelyi Retrospektív gyűjteményes képzőművészeti kiállítása lesz 17 órától a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontban. Ezt követi egy Makám-koncert a polgármesteri hivatal Szent István termében.
Csíkszeredában „PRO PATRIA ET LIBERTATE” II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé választásának emlékére 1704–2019 címmel nyílik kiállítás. A megnyitóra ma 18 órától a Csíki Székely Múzeumban kerül sor. Holnap, a jeles nap alkalmából a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében a Hargita Kiadó Székely Könyvtár sorozatának 76. kötetét mutatják be. A 17 órától kezdődő találkozón bemutatott kötet az újabb kutatások tükrében ismerteti Kőrösi Csoma Sándor életútját és munkásságát. A könyvet Molnár Vilmos szerkesztő mutatja be, az est meghívottja Szász Tibor András lesz.
Gyergyóremetén a magyar kultúra napi rendezvénysorozat folytatásaként kerül sor holnap 18 órától az Elek apó csodálatos meséi elnevezésű rajzpályázat kiállítására. A tavaly meghirdetett rajzpályázatra több mint 800 pályamunka érkezett, és ezeknek a rajzoknak a legjobbjaiból készült el a tárlat anyaga. A kiállítást a magyarországi Makám együttes koncertje zárja.

Szilágyi Dalma-Orsolya

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek