Homoródújfalu: Vidámságtól könnyű szekéren érkezett Thália

13

Huszonegyedik alkalommal gyűl­tek össze Az ekhós szekér nyomában nevű műkedvelő találkozóra szombaton, november 16-án az Oklánd melletti Homo­ród­újfaluban Udvar­hely­szék és a környék képviselői.

Az örök ifjú NYÖP

Arendezvényt Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont a Nénémasszonyék felnőtt színjátszó csoporttal és Oklánd Község Polgármesteri Hivatalával közösen szervezte a homoródújfalusi művelődési házban, a Communitas Alapítvány, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Bethlen Gábor Alap támogatásával.
A Forrásközpont részéről Dávid Izabella intézményvezető mondott köszöntőbeszédet, a házigazdák részéről pedig Birtalan Kinga, az oklándi községi könyvtár könyvtársa, a Nénémasszonyék felnőtt színjátszó csoport vezetője lelkes köszöntője hangzott el, akitől megtudhattuk, hogy az első színjátszó találkozó szintén Homoródújfaluban volt. Oklánd község részéről Cseke Miklós polgármester úr szólalt fel, Hargita Megye Tanácsát Bíró Barna Botond alelnök képviselte, Gyerő Attila helyi unitárius lelkész pedig egy imára szólította a résztvevőket.
A fellépő társulatok mindegyike bizonyíthatta tehetségét a pódiumon, színjátszás iránti lelkesedésük és sikerük azt bizonyítja, hogy a vidéki színjátszók fogékonyak és elkötelezettek a művészetek iránt. A következő előadásokat tekinthették meg a jelenlevők, akik zsúfolásig megtöltötték a kultúrotthon nagytermét: Nénémasszonyék felnőtt színjátszó csoport: Hogy teremtette Isten a fehérnépet; Agyagfalva színjátszó csoportja: Női falugyűlés; Bögözből Botorok Annamária népdalénekes dalolt; Borszék színjátszó csoportja: Gyónás, A széllel szembenállását, Gagy színjátszó csoportja: Lepsénynél még megvolt (Nóti Károly); Homoródszentpál színjátszó csoportja, Tamási Áron: Bujdosó leány. Krónika 1764-ből; kisgalambfalvi RégiMotorosok: Bosszuljuk meg; Rugonfalva, Vadrózsák színjátszó csoport: Szélyes Sándor monológ és a Szexuális felvilágosítás című jelenet; Siklód, Tarisnyások színjátszó csoport, Péter István: A világvége; Szentábrahámi Fiatal Házasok csoportja, Szőke Szakáll: A vonósnégyes, Az orvosnál; Szentegyháza, Vigyorgók színjátszó csoport: A rátóti asszonyok; Szé­kely­keresztúr, Fagyöngy színjátszó csoport: A zsák; Székely­udvarhelyi Nyugdíjas Önsegélyző Pénztár: Székelypetki asszonytánc, Vidám percek jelenetek.
Az emléklapok és az ajándékok kiosztását követően a részt vevő társulatok képviselői találkozóján döntöttek az évről évre megrendezett találkozó következő helyszínéről: az ekhós szekér 2020-ban Szentábrahámra fog megérkezni.
– A továbbiakban a homoród­újfalusi helyi közösség a vendégeket értékes programokra várta: Gyerő Attila unitárius lelkipásztor vezetésével templomlátogatás volt, Benedek József Gyula részletes falutörténeti és helyismereti bemutatót tartott, Demeter Ilonka vezetésével egy néprajzi magángyűjteményt is láthattak, majd éjszakába nyúló zenés mulatság következett – tudtuk meg Lőrincz Ildikótól, a Forrásközpont munkatársától.
Közismert a műkedvelő színjátszás közösségerősítő funkciója. Külön köszönet a homoródújfalusi színjátszó társulatnak, hogy vállalták a házigazda szerepét, s hogy sikerült ebben az évben is összefogni ezt a huszonöt kis közösséget és továbbadni a stafétát a következő esztendőre.

Ekhós szekéren. A műkedvelő találkozó közkedvelt figurái

Garantált volt a jókedv                                                                                                                          Fotók: Simó Márton

Simó Márton

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek