Hőmérsékletfüggő gumónövekedés

Kánikulában is bőven termő burgonyafajták jöhetnek

29

A hőmérsékletfüggő gumónövekedésért felelős RNS-molekula kiiktatásával magas, 27-29 Celsius-fokos hőmérsékleten is jól termő burgonyafajtát fejlesztettek ki németországi kutatók. A teszteket egyelőre csak laborkörülmények között végezték.

A gumóképzés ideális hőop­timuma nappal 21, éjjel 18 fok körül van, ezzel szemben Németországban is gyakori az ennél melegebb időjárás. Ezért az erlangeni egyetem kutatói egy olyan burgonyát fejlesztettek ki, amelyik még a nyár közepi, több mint 29 Celsius-fokos napi hőmérsékletek mellett is jó minőségű gumókat növeszt. Az éjszakai 27 fokos hőség sem állította le a növény tápanyag-raktározó funkcióját.
Uwe Sonnewald és csapata kiderítette, hogy egy rövid, 19 nukleotidból álló RNS-molekula szabályozza a hőmérsékletfüggő gumónövekedést. A hagyományos burgonyafajták ugyanis növekedési programjuk átkapcsolásával reagálnak a hőre: több zöld hajtást és levelet növesztenek, de kevesebb gumót, és azt is kevesebb keményítővel töltik fel – mondta el az erlangeni Friedrich Alexander Egyetem biokémiai tanszékének vezetője a bajor hírportálnak. Az erlangeni kutatóknak sikerült kikapcsolniuk ezt az RNS-t, így az még 27-29 fokos hőmérséklet mellett sem állította le a gumóképzés folyamatát. A teszteket egyelőre laborban végezték, a következő lépésben szabadföldi kísérletekben is vizsgálják a génszerkesztett burgonyákat.
Nagy kérdés, hogy ha a foto­szintetizáló lombozat kárára folyik a gumóképződés, akkor stresszes körülmények között hogyan képes majd megküzdeni az elemekkel a krumpli. Valószínű, hogy inztenzív lombtrágyázással (nemcsak mikroelemekkel, hanem algás és aminosavas készítményekkel) kell majd ilyen helyzetben támogatni a levelek megőrzését, vagyis az új fajta intenzív törődést igényel majd – ha engedélyezik. A génkikapcsolási eljárással létrehozott fajtákat ugyanis pillanatnyilag a GMO-kkal egy szinten kezeli az Európai Unió.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek